DISTRIBUIȚI
Reuters

Venezuela a denunţat o ”încălcare a spaţiului său aerian” joi de către un avion american ”de transport militar” în nord-vestul teritoriului său, la graniţa cu Columbia, relatează sâmbătă AFP, potrivit agerpres

”Forţa Armată Naţională Bolivariană denunţă încălcarea spaţiului aerian venezuelean de către un avion de transport militar C-17 aparţinând forţei aeriene americane, fapt care a avut loc joi, 22 iulie”, potrivit comunicatului difuzat vineri de armată, care menţionează o ”provocare flagrantă”.


Citește și : ‘Efect Draghi’: un adevărat boom de rezervări la vaccinare, în Italia

Avionul a petrecut ”trei minute”, între ”20:47 şi 20:50”, ”zburând 14 mile marine deasupra zonei de vest a Sierra de Perija”, conform comunicatului care precizează că ”avioane americane” au ”încălcat” de 21 de ori spaţiul aerian venezuelean în acest an.

Potrivit autorităţilor de la Caracas, această ”încălcare” face parte din ”exerciţii militare” desfăşurate în Columbia.

La 16 iulie, armata columbiană a anunţat că desfăşoară manevre aeriene comune cu ”forţele aeriene americane”.

Venezuela menţionează faptul că nu ”exclude alte acţiuni ostile” care îi subminează ”suveranitatea” şi ”integritatea teritorială”, acuzând forţele armate americane şi columbiene că efectuează ”operaţiuni de recunoaştere a spaţiului geografic venezuelean”.

Citește și : SUA condamnă atacurile talibanilor împotriva foştilor translatori afgani

”Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a dat ordine” armatei, cerându-i ”să răspundă cu forţă la orice agresiune”, se arată în comunicat.

Venezuela nu mai are relaţii diplomatice cu Statele Unite şi Columbia, cei doi principali adversari ai săi pe scena internaţională.