DISTRIBUIȚI

Venezuela a acuzat duminică Guyana că i-a încălcat suveranitatea şi a anunţat că Marina militară venezueleană a interceptat şi alungat două nave de explorare seismică lucrând pentru compania petrolieră şi de gaze americană ExxonMobil cu acordul guvernul de la Georgetown, într-o zonă maritimă disputată de cele două ţări, relatează AFP, potrivit agerpres.

Denunţând o „încălcare flagrantă” a „suveranităţii”, Ministerul de Externe de la Caracas a făcut cunoscut într-un comunicat că o patrulă a interceptat sâmbătă în „apele teritoriale ale Venezuelei” navele Ramform, cu pavilion Bahamas, şi Delta Monarch (Trinidad şi Tobago), „ambele sub contract pentru transnaţionala ExxonMobil”, şi le-a obligat să se retragă.


Citeşte şi: Puterea din Nicaragua arestează o jurnalistă incomodă şi o acuză de terorism

La rândul său, Guyana a denunţat interceptarea vasului Ramform Thethys, considerând că este un act „ilegal, agresiv şi ostil”. Ea nu a făcut referire la Delta Monarch.

Ministerul de Externe de la Georgetown a acuzat şi el ţara vecină că a încălcat apele sale teritoriale.

Venezuela a dat asigurări că a acţionat în „respectul strict al acordurilor şi tratatelor internaţionale”.

Guvernul venezuelean reclamă suveranitatea asupra teritoriului Essequibo, regiune bogată în resurse minerale şi care acoperă o largă zonă maritimă bogată în zăcăminte de petrol.

Citeşte şi: Trump : Oricine altcineva ar fi considerat erou după retragerea trupelor americane din Siria

Guyana, fostă colonie britanică, afirmă că frontierele sale au fost stabilite în 1899 de un tribunal de arbitraj. Caracas nu le-a recunoscut niciodată.

Robert Palladino, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a apărat duminică, într-un mesaj publicat pe Twitter, „dreptul” Guyanei de „a explora şi exploata resursele din apele sale teritoriale”.