DISTRIBUIȚI
www.telegraph.co.uk

Veneţia a evitat joi in extremis înscrierea pe lista Patrimoniului mondial în pericol, propunere făcută de UNESCO cu puţin timp înainte ca Italia să anunţe măsura interzicerii navelor de croazieră de mari dimensiuni în interiorul lagunei, informează AFP, potrivit agerpres.  

Comitetul patrimoniului mondial, reunit la Fuzhou, în China, a luat act de această interdicţie, care va intra în vigoare pe 1 august. Autorităţile italiene au răgaz până pe 1 decembrie 2022 să raporteze din nou eforturile realizate pentru conservarea ecosistemului şi patrimoniului istoric excepţional al Veneţiei.


Citește și : Boris Johnson presează UE să analizeze ‘cu seriozitate’ propunerile sale privind Irlanda de Nord

Ministrul italian al Culturii şi Patrimoniului, Dario Franceschini, a felicitat decizia comitetului. Însă ”atenţia lumii asupra Veneţiei trebuie să rămână puternică”, a avertizat acesta într-un comunicat, făcând apel la ”dezvoltarea durabilă a acestui bun unic”.

Comitetul UNESCO şi-a argumentat decizia – aprobată în ciuda rezervelor Norvegiei – după ce a primit ”o informaţie de ultimă oră” referitoare la un decret adoptat în consiliul de miniştri de la Roma pe 13 iulie, potrivit căreia tranzitul ”mastodonţilor mării” prin centrul istoric al Veneţiei este de domeniul trecutului.

De la 1 august, va fi interzisă intrarea în bazinul San Marco, pe canalele San Marco şi Giudecca a ambarcaţiunilor de peste 25.000 de tone (tonaj brut) cu o lungime de peste 180 de metri şi gabaritul aerian de 35 de metri sau ale căror emisii conţin peste 0,1% sulf.

Citește și : Rusia a testat DECONECTAREA de la internetul global

Ambarcaţiunile care nu îndeplinesc aceste condiţii vor fi andocate în portul Marghera, unde vor fi realizate amenajări, în timp ce navele de croazieră de dimensiuni mai mici (circa 200 de pasageri) vor putea acosta în continuare în centrul oraşului.