DISTRIBUIȚI

Vaticanul va face publice marţi concluziile unei mult-aşteptate anchete interne asupra prestigioasei cariere a fostului cardinal american Theodore McCarrick, caterisit în 2019 în urma unor acuzaţii de agresiuni sexuale, informează AFP, scrie agerpres

„Raportul privind cunoaşterea instituţională şi procesul decizional al Sfântului Scaun cu privire la fostul cardinal Theodore Edgar McCarrick (din 1930 până în 2017)” va fi publicat marţi după-amiază, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Vaticanului într-un comunicat.


Citește și : Biden, la un pas de a câștiga scrutinul prezidenţial din SUA

La 6 octombrie 2018, Papa a promis că va oferi o investigaţie „aprofundată” asupra acestui prelat, care a avut o influenţă deosebită în strângerea de fonduri pentru Sfântul Scaun de la bogaţii donatori americani.

Lui Theodore McCarrick i-a fost retras rapid titlul de cardinal în vara anului 2018, apoi statutul de preot la începutul anului 2019, în urma unei anchete asupra unei plângeri considerate credibile, depusă de un bărbat care avea 16 ani la momentul faptelor, la New York, în anii ’70.

Sancţiunea de a-l caterisi, luată de Papa Francisc, a fost una cvasi-inedită în istoria Bisericii.

Un cardinal al Arhidiecezei de Newark, Joseph Tobin, a evocat, la rândul său, în iunie 2019 alte trei cazuri de abuz sexual comise de această dată asupra unor adulţi, dintre care două s-au soluţionat amiabil.

Cu toate acestea, alte plângeri ale victimelor au fost de atunci depuse în Statele Unite, potrivit informaţiilor din presa americană.

Citește și : Ministrul german al apărării a rămas CARANTINATĂ în biroul ei din Berlin

Ancheta internă a Vaticanului, ale cărei concluzii vor fi făcute publice marţi, constituie, de asemenea, un răspuns târziu la acuzaţiile virulente ale prelatului italian Carlo Maria Vigano, care i-a cerut Papei Francisc demisia în august 2018.

Acest fost ambasador al Vaticanului la Washington – devenit recent un susţinător înflăcărat al preşedintelui Donald Trump – l-a acuzat pe Francisc că l-a protejat mult timp pe fostul cardinal McCarrick, deja pensionat. Potrivit acestuia, prelatul fusese subiectul unor sesizări adresate Sfântului Scaun cu privire la avansurile homosexuale făcute unor tineri seminarişti şi unor preoţi adulţi.