DISTRIBUIȚI

Vaticanul şi-a exprimat joi încă o dată „sentimentul de ruşine şi de remuşcare” pentru violenţele sexuale comise de unii dintre preoţii catolici asupra unor minori, în urma publicării unui raport independent care îl critică pe papa emerit Benedict al XVI-lea, informează AFP, potrivit agerpres

„Reiterându-şi sentimentul de ruşine şi de remuşcare pentru violenţele asupra unor minori comise de către clerici, Sfântul Scaun le asigură pe toate victimele de sprijinul său şi confirmă calea pe care a deschis-o privind protejarea celor mici prin garantarea unui mediu sigur”, a declarat în faţa jurnaliştilor italieni Matteo Bruni, directorul departamentului de presă de la Vatican.


Citește și : Ucraina îl lasă în libertate pe Petro Poroşenko

„Sfântul Scaun consideră că trebuie să acorde întreaga sa atenţie acestui document, al cărui conţinut nu îl cunoaşte deocamdată. În zilele următoare, după publicarea sa, Sfântul Scaun va fi la curent cu conţinutul raportului şi va putea să studieze în mod corect detaliile acestuia”, a adăugat el.

Papa emerit Benedict al XVI-lea, care a demisionat în 2013, a fost aspru criticat în acest raport independent prezentat joi în Germania, ce vizează agresiunile sexuale comise asupra unor minori în Arhidieceza de Munchen şi Freising, pe care fostul suveran pontif a condus-o din 1977 până în 1982.

Potrivit avocaţilor care au întocmit acel raport mandatat de Biserica Catolică, fostul cardinal Joseph Ratzinger, înainte să devină papă, nu a întreprins nimic pentru a-i exclude pe patru preoţi bănuiţi de violenţe sexuale asupra unor minori.

Citește și : Macron propune ‘o nouă ordine de securitate’ în Europa

Autorii raportului au denunţat, de asemenea, disimularea sistematică a cazurilor de violenţe comise asupra unor minori între anii 1945 şi 2019, o strategie care ar viza, potrivit părerii lor, „protejarea instituţiei Bisericii”.

Ajuns între timp la vârsta de 94 de ani, fostul papă Benedict al XVI-lea, care trăieşte retras într-o mănăstire de la Vatican, a respins „cu stricteţe” orice responsabilitate a sa în acel scandal, într-o declaraţie transmisă avocaţilor care au întocmit raportul.