DISTRIBUIȚI
thedailybeast.com

Vaticanul a confirmat vineri că a semnat un contract pentru vânzarea unei clădiri de lux din Londra, pe care a achiziţionat-o în 2014 şi care se află în centrul unui vast proces de corupţie, a declarat părintele Juan Antonio Guerrero, şeful Secretariatului pentru Economie al Sfântului Scaun, într-un interviu pentru site-ul oficial Vatican News, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres

„Contractul de vânzare a fost semnat, am primit 10% depozit şi totul se va încheia în iunie 2022”, a declarat Juan Antonio Guerrero.


Citește și : Xiomara Castro, prima femeie preşedinte în Honduras

Deşi au existat informaţii privind un proces de vânzare în curs, este pentru prima dată când un oficial al Vaticanului a confirmat tranzacţia.

Sfântul Scaun nu a precizat nici suma, nici beneficiarul tranzacţiei, însă potrivit unei surse de la Vatican este vorba despre fondul american Bain Capital.

În noiembrie, cotidianul britanic The Financial Times a anunţat vânzarea, precizând că Vaticanul ar fi pierdut aproximativ 116 milioane de euro.

Această clădire de lux, situată pe Sloane Avenue în cartierul londonez Chelsea, s-a aflat din iulie anul trecut în centrul unui vast proces financiar la Vatican.

Printre acuzaţii judecaţi pentru înşelăciune, delapidare, abuz de putere şi spălare de bani, suspectaţi de finanţări opace, prin intermediul unor oameni de afaceri italieni, se număra şi influentul cardinal Becciu, fosta mână dreaptă a papei Francisc.

Citește și : China o lasă pe Michelle Bachelet să viziteze regiunea Xinjiang

Aceasta achiziţie la un preţ supraevaluat – prin aranjamente financiare extrem de speculative – a evidenţiat folosirea nesăbuită a Denarului Sfântului Petru, marea colecţie anuală de donaţii dedicate acţiunilor caritabile ale papei, generând pierderi substanţiale pentru finanţele Vaticanului.

Cazul a reprezentat o lovitură grea dată reputaţiei Bisericii Catolice şi papei Francisc, care în ultimele luni a accelerat reformele financiare interne pentru combaterea corupţiei.