DISTRIBUIȚI
Catholic World Report

Vaticanul a acuzat sâmbătă autoritățile chineze că au încălcat un pact bilateral privind numirea episcopilor în China, potrivit Reuters , informează mediafax.

Într-un comunicat Vaticanul susține că a aflat cu „surprindere și regret” că episcopul unui alt district a fost instalat ca episcop auxiliar sau asistent în Jiangxi.


Citește și: FRIGUL IERNII, noua armă a lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina

Instalarea neautorizată de Vatican pare să fie una dintre cele mai grave încălcări ale unui acord din 2018 între Vatican și Beijing privind numirea episcopilor în China. Acordul, pe care unii catolici l-au denunțat ca fiind o cedare în fața autorităților comuniste chineze, a fost reînnoit în octombrie pentru o perioadă de doi ani. Detaliile înțelegerii sunt secrete.

Jiangxi nu este recunoscută de Vatican ca dieceză, se arată în comunicat, iar instalarea nu este „conformă cu spiritul de dialog” pe care ambele părți l-au convenit în 2018. În comunicat mai scrie că instalarea episcopului Giovanni Peng Weizhao a urmat unei „presiuni puternice din partea autorităților locale”.

Vaticanul aștepta o explicație din partea autorităților chineze și spera ca „episoadele similare să nu se repete”, se precizează în comunicat.

Citește și: Parlamentul Franţei sistează dezbaterea privind interzicerea coridelor