DISTRIBUIȚI
Toronto Star

Persoanele tinere lesbiene, homosexuale, bisexuale şi transexuale (LGBT) şi-ar dori ca Biserica Catolică să dea o mai mare atenţie nevoilor lor, se arată într-un document emis marţi de Vatican, citat de agenţia DPA, potrivit agerpres.

”Unii tineri LGBT (…) şi-ar dori ‘să beneficieze de mai multă apropiere’ şi să primească mai multă atenţie din partea Bisericii”, se arată în documentul intitulat Instrumentum laboris.


Citește și : Olanda: Şoferul furgonetei care a intrat într-un grup de participanţi la un festival de muzică nu a avut motivaţii teroriste (procurori)

”Între timp, unele (biserici catolice naţionale) se întreabă ce pot face pentru ”tinerii care, în loc să formeze cupluri heterosexuale, decid să formeze cupluri homosexuale şi, mai presus de toate, doresc să fie apropiaţi de biserică”, se adaugă în acest act.

Documentul emis de Vatican a rezumat reacţia tinerilor catolici şi a bisericilor naţionale înaintea unui sinod – o adunare generală a episcopilor – programat în perioada 3 – 28 octombrie în cadrul căruia vor fi discutate problemele cu care se confruntă tineretul şi credinţa catolică.

”Mulţi tineri catolici nu urmează îndrumările Bisericii în ceea ce priveşte chestiunile de morală sexuală. Nicio (biserică naţională) nu oferă răspunsuri sau soluţii, însă mulţi sunt de părere că ‘problema sexualităţii trebuie discutată mai deschis şi fără prejudecăţi”, se precizează în document.

Citește și : Cotidianul Los Angeles Times a fost cumpărat de miliardarul Patrick Soon-Shiong

După ce a criticat Biserica Catolică pentru faptul că se concentrează prea mult asupra avortului şi contracepţiei şi după ce a rostit o frază intrată în istorie – „Cine sunt eu ca să îi judec?” – atunci când a vorbit public despre homosexuali, Francisc este considerat adeseori un papă cu opinii mult mai liberale decât cele ale predecesorilor lui.

Însă, suveranul pontif nu a schimbat cu nimic învăţătura fundamentală a Bisericii Catolice pe această temă, el declarând în acest weekend că termenul ”familie” se aplică doar cuplurilor heterosexuale formate din ”bărbat şi femeie, după chipul lui Dumnezeu”.

Printre alte probleme care îi preocupă pe tinerii catolici identificate în Instrumentum laboris se numără scandalurile privind cazurile de abuzuri sexuale în cadrul Bisericii, şomajul în rândul tinerilor şi dependenţa de reţelele sociale.