DISTRIBUIȚI
Waste Management World

Oameni de ştiinţă niponi împreună cu o echipă internaţională vor studia timp de doi ani poluarea cu microplastice a apelor de coastă ale Japoniei, mare producător şi consumator de plastic, a anunţat miercuri Fundaţia Tara Ocean, iniţiatoarea proiectului, relatează AFP, scrie agerpres.

Începând din aprilie, mai multe staţii marine amplasate începând de pe insula nordică Hokkaido până la cea din sud-vest, Kyushu, vor preleva probe ce vor fi analizate pentru a evalua fluxul acestor particule, impactul acestora asupra vieţii marine şi educarea publicului larg.


Citește și : Negocieri o dată la trei săptămâni pentru reglarea relaţiilor post-Brexit

Cu ajutorul ambarcaţiunii sale ştiinţifice Tara, fundaţia tocmai a finalizat, la sfârşitul lui 2029, un studiu fără precedent privind poluarea cu plastic a fluviilor din Europa. 100% din probele prelevate conţineau plastic şi microplastice, inclusiv în amonte de marile oraşe, precum Londra sau Hamburg.

‘Această constatare destul de alarmantă ne-a determinat să pregătim un proiect aici în Japonia’, a declarat directorul general al Tara Ocean, Romain Trouble, în timpul unei conferinţe de presă la Tokyo.

Obiectivul nu este să arătăm cu degetul către o anumită regiune a lumii, ‘obiectivul este să stabilim ce sunt aceşti poluanţi plastici, de unde provin, unde va fi nevoie să se aloce în viitori bani publici pentru a opri aceste forme de poluare’, a adăugat el.

Proiectul va reprezenta de asemenea o oportunitate de a intra în contact cu comunităţile locale – pescari, elevi, municipalităţi, pentru a le informa şi explica rolul pe care îl poate juca fiecare prin ‘modul său de a consuma, sorta, recicla mai mult’.

Reţeaua japoneză JAMBIO (Asociaţia japoneză pentru biologie marină), fondată în 2009 şi care dispune de 20 de staţii echipate cu infrastructuri de cercetare din nordul până în sudul arhipelagului, va servi drept bază.

Citește și : Preşedintele mexican îşi cedează avionul oficial prin loterie

Probele prelevate de la suprafaţa mării şi din sedimente vor fi analizate de laboratoare precum cel al bio-informaticianului Hiroyuki Ogata din Kyoto, membru al Tara Ocean.

Cantitatea de plastic deversată în fiecare an în oceane este estimată la 8 milioane de tone.

În 2018, Japonia a anunţat un obiectiv de reducere cu 25% a celor 9,4 milioane de tone de deşeuri de plastic anuale până în 2030.