DISTRIBUIȚI
isna

Ministrul adjunct de externe al Poloniei Maciej Lang s-a întâlnit luni la Teheran cu omologul său iranian pentru o serie de eforturi vizând dezamorsarea crizei dintre cele două ţări, relatează AFP, potrivit agerpres.

Varşovia urmează să găzduiască, pe 13 şi 14 februarie, un summit organizat de Washington şi considerat „anti-iranian” de Republica Islamică.


Citește și: Cutremure puternice succesive în Indonezia

Maciej Lang a afirmat că întrevederile avute pe această temă cu Abbas Araghchi au fost „constructive”.

„Am discutat despre un mare număr de subiecte, printre care neînţelegerile privind conferinţa de la Varşovia şi am prezentat punctul nostru de vedere legat de aceasta”, a declarat Maciej Lang.

„Pentru Polonia, această conferinţă nu este îndreptată împotriva unei ţări”, a mai spus el.

La 11 ianuarie, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a anunţat organizarea în Polonia a unei reuniuni ministeriale la care vor participa zeci de ţări.

Această reuniune va fi axată pe „stabilitatea, pacea, libertatea şi securitatea în Orientul Mijlociu”, a declarat oficialul american, iar „aceasta include un element important, şi anume să ne asigurăm că Iranul nu are o influenţă destabilizatoare”.

Citește și: ELN cere garanții pentru liderii săi din Cuba

Două zile mai târziu, Ministerul iranian de Externe a anunţat convocarea celui mai înalt diplomat polonez în post la Teheran pentru a protesta faţă de decizia de a organiza un summit „anti-iranian”.

Ministerul a afirmat luni într-un comunicat că motivele prezentate de guvernul polonez pentru organizarea în comun a acestei conferinţe sunt inacceptabile şi că polonezii trebuie să fie „conştienţi de consecinţele” unei asemenea decizii.

Republica Islamică nu va permite niciunei ţări din regiune sau din afară „să ridice coaliţii împotriva intereselor sale”, potrivit diplomaţiei de la Teheran, citate de AFP.