DISTRIBUIȚI

Premierul irlandez Leo Varadkar a declarat vineri că o cerere a Marii Britanii pentru o amânare a Brexit-ului este preferabilă unei ieşiri fără acord din blocul comunitar, informează dpa, potrivit agerpres.

„Brexit-ul nu se încheie prin plecarea Marii Britanii”, a spus Varadkar în faţa jurnaliştilor la Copenhaga, după discuţii cu premierul danez Mette Frederiksen. „Aceasta este doar următoarea fază de negocieri, însă dacă Marea Britanie va cere o amânare, o vom lua în considerare şi majoritatea ţărilor din UE o vor lua în considerare în mod întemeiat, pentru că o amânare (a ieşirii Marii Britanii din UE) ar fi o variantă mai bună decât lipsa unui acord”, a subliniat premierul irlandez.


Citește și : Iranul şi-a îmbunătăţit cooperarea cu AIEA (Cornel Feruţă)

Varadkar a spus că se concentrează pe „obţinerea unui acord în timpul summitului Consiliului European” din 17-18 octombrie.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a acceptat că trebuie să trimită o scrisoare prin care să solicite o amânare a Brexit-ului dacă nu se ajunge la un nou acord cu Uniunea Europeană, potrivit unor documente depuse într-o instanţă scoţiană.

O lege adoptată rapid luna trecută de parlament îl obligă pe Johnson să ceară ca plecarea Marii Britanii din UE să fie amânată dacă un nou acord cu Bruxellesul nu este convenit până la 19 octombrie.

Citește și : Boris Johnson va solicita amânarea Brexit dacă nu se ajunge la niciun acord cu UE

Miercuri, premierul irlandez a apreciat că noile propuneri ale Marii Britanii în privinţa Brexit-ului sunt insuficiente pentru a înlocui un aranjament agreat referitor la „plasa de siguranţă” (clauza de backstop) în vederea menţinerii unei frontiere irlandeze deschise. El i-a comunicat premierului Johnson că Irlanda doreşte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană în baza unui acord şi că „va continua să lucreze împreună cu partenerii UE în acest scop”.