DISTRIBUIȚI

Premierul irlandez Leo Varadkar a declarat că niciun Guvern de la Londra nu ar trebui să instaleze posturi de control vamal pe insula Irlanda, încălcând dorințele populației din Irlanda și regiunea britanică Irlanda de Nord, informează The Financial Times, potrivit mediafax.

Liderul de la Dublin a salutat recentele afirmațiile făcute de Boris Johnson privind frontiera irlandeză, care a negat că Londra ar intenționa să instaleze puncte de control vamal la 5-10 mile de frontiera dintre Irlanda și regiunea britanică Irlanda de Nord.


Citește și : Utilizarea de muniție reală în timpul protestelor de la Hong Kong este exagerată, afirmă șeful diplomației britanice

„În decembrie 2017, Guvernul britanic a promis Irlandei și Uniunii Europene că nu va exista o frontieră fermă în urma Brexit, fără infrastructură fizică asociată controalelor și verificărilor. Și ne așteptăm ca Guvernul britanic să respecte acest angajament de bună-credință în acordul de ieșire”, a afirmat premierul.

Varadkar a admis că ar putea fi necesare verificări în cazul în care Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană fără un acord, însă Dublinul nu ar accepta impunerea de verificări ca parte a unui acord.

Potrivit unor documente trimise la Bruxelles, Marea Britanie a propus un sistem prin care controalele vamale vizând bunurile asupra cărora planează suspiciuni ar urma să fie efectuate în interiorul Irlandei, în centre de control.

Boris Johnson a afirmat că „un stat unitar suveran ar trebui să aibă un teritoriu vamal unic”, însă nu a oferit detalii suplimentare despre propunerile sale.

Citește și : Taiwanul condamnă ‘dictatura’ din China, cu ocazia aniversării instalării regimului comunist