DISTRIBUIȚI

Un acord privind Brexitul fără clauza aşa-numitei ‘plase de siguranţă’ referitoare la Irlanda de Nord este la fel de periculos pentru Irlanda cum este un Brexit fără niciun acord, a susţinut sâmbătă premierul irlandez Leo Varadkar, citat de Reuters, potrivit agerpres.

”Pentru mine absenţa plasei de siguranţă înseamnă practic acelaşi lucru cu lipsa unui acord, pentru că plasa de siguranţa este o garanţie operabilă juridică a faptului că nu vom vedea niciodată ridicarea din nou a unei frontiere dure. Dacă nu avem asta, nu există niciun acord”, a declarat Varadkar pentru postul public de televiziune irlandez.


Citește și : Trump susţine că este dispus să discute cu Iranul: ‘Vrem să îi aducem înapoi la masa negocierilor’

Potrivit lui Leo Varadkar, Uniunea Europeană nu va permite să se renunţe la ‘plasa de siguranţă’.

Mai mulţi candidaţi la conducerea Partidului Conservator britanic, după ce premierul Theresa May şi-a anunţat la 7 iunie demisia, au cerut ca respectiva clauză, ce are ca scop evitarea introducerii controalelor frontaliere post-Brexit între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, să fie schimbată sau chiar scoasă total din acordul de retragere semnat de Londra şi Uniunea Europeană.

Acest document a fost respins deja de trei ori de parlamentul britanic.

Citește și : Tensiuni în Orientul Mijlociu – Atacurile din Golful Oman sunt o problemă mondială, nu una americană