Vânzările muzicale au înregistrat o creştere record în 2017, cifrată la 8,1%, în contextul în care sectorul digital a generat pentru prima dată în istorie majoritatea veniturilor realizate în cadrul acestei industrii, potrivit raportului anual întocmit de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), informează AFP, conform agerpres.
Înregistrările muzicale au generat venituri de 17,3 miliarde de dolari anul trecut. Vânzările de muzică în format digital, care erau până în 2017 aproape echivalente cu vânzările muzicale pe formate fizice la nivel mondial, au reprezentat anul trecut 54% din totalul sumelor încasate, au precizat reprezentanţii IFPI în acelaşi raport anual.
Citește și : Eurodeputatul Siegfried Mureșan îi transmite un mesaj clar premierului din România
2017 a fost al treilea an consecutiv de creştere a industriei muzicale, iar ritmul de creştere a fost cel mai mare de când IFPI a început să publice date statistice la nivel global, în 1997.
Cu toate acestea, industria muzicală nu a atins nivelurile înregistrate înainte de apariţia internetului şi a piratării online, care au contribuit la o erodare a vânzărilor începând din anii 1990, a subliniat Frances Moore, preşedintele IFPI, într-o conferinţă de presă telefonică.
Actuala creştere se datorează aproape în întregime avântului înregistrat de serviciile de streaming, reprezentate de platforme precum Spotify – recent cotată la bursă -, Deezer şi Apple Music.
Citește și : Preşedintele Belarusului avertizează opoziţia să nu urmeze exemplul Armeniei
Aproximativ 176 de milioane de persoane din lumea întreagă au plătit abonamente la astfel de servicii online în 2017, dintre care 64 de milioane au fost abonaţi noi.
Vânzările pe formate fizice au continuat să scadă, cu excepţia notabilă a discurilor vinil care, deşi rămân apanajul unui segment relativ redus de public, au cunoscut o creştere de 22,3%.