DISTRIBUIȚI
WSJ

Poliţiştii de frontieră trebuie să aibă o suspiciune temeinică pentru a verifica echipamentele electronice ale călătorilor, a decis marţi un tribunal din statul american Massachusetts (nord-estul SUA), decizie salutată de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, transmite dpa, potrivit agerpres.

Un număr în creştere de incidente în care au avut loc astfel de verificări fără a exista o bănuială justificată a determinat Uniunea americană pentru libertăţi civile (ACLU) şi Fundaţia Frontiere Electronice (EFF) să formuleze o petiţie.


Citește și: Jeanine Anez se proclamă președinte în Bolivia

Decizia instanţei din Massachusetts va garanta că drepturile constituţionale sunt respectate la punctele de trecere a graniţei solicitându-se poliţiştilor de frontieră să aibă o bănuială individuală şi specifică înainte de a putea verifica echipamentele electronice ale călătorilor, au subliniat ACLU şi EFF.

”Este o zi mare pentru călători, care acum pot trece frontiera internaţională fără teama că, în absenţa oricărei suspiciuni, guvernul va scotoci prin informaţiile extraordinar de sensibile pe care cu toţi le avem în echipamentele noastre electronice”, a afirmat Sophia Cope, avocată a EFF, într-o declaraţie.

Citește și: ‘Acqua alta’ ISTORICĂ în Veneția

La rândul său, Esha Bhandari, avocată a ACLU, a subliniat că decizia judecătorească în cauză indică încă o dată că ”frontiera nu este un loc fără lege şi că atunci când călătorim nu ne pierdem drepturile ce ţin de intimitate’.