DISTRIBUIȚI

Autorităţile vamale americane au confiscat pentru a doua oară într-o săptămână un transport de mănuşi de latex produse de o subsidiară a companiei malaeziene Top Glove, sub suspiciuni de practicare a muncii forţate, relatează joi dpa, potrivit agerpres.

Un comunicat difuzat miercuri seara de agenţia SUA pentru protecţia vămilor şi graniţelor (Customs and Border Protection, CBP) a precizat că transportul a fost confiscat ca răspuns la un ordin din 29 martie de a „începe confiscarea de mănuşi de unică folosinţă produse în Malaezia de Top Glove Corporation Bhd”.


Citește și: Turcia le cere musulmanilor să adopte o poziție clară față de situația din Gaza

Conform acestui ordin, există „dovezi ale mai multor indicatori de muncă forţată”, cum sunt „prestarea de servicii în contul datoriei, ore suplimentare excesive, condiţii de muncă şi trai abuzive şi reţinerea documentelor de identitate”.

Transportul confiscat, cuprinzând 4,7 milioane de mănuşi cu o valoare estimată de 700.000 de dolari, era în drum spre Kansas City.

„CBP nu va tolera munca forţată în lanţurile de aprovizionare ale SUA”, a subliniat Steven Ellis, directorul portului din Kansas City.

Pe 5 mai, CBP a confiscat un alt transport de mănuşi în valoare de circa o jumătate de dolari produse de o subsidiară a Top Glove, care se prezintă drept principalul producător mondial de mănuşi de cauciuc.

Citește și: Imagini greu de privit: Un arab a fost LINȘAT de evreii furioși!

Top Glove a asigurat după confiscarea transportului din 5 mai că au fost „remediaţi cei 11 indicatori ai Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) privind munca forţată”.

În jur de 60% dintre mănuşile de unică folosinţă de pe glob sunt confecţionate în fabrici din Malaezia, inclusiv mănuşile medicale, pentru care cererea a crescut exponenţial în urma pandemiei.

În aceste fabrici şi pe plantaţiile de arbore de cauciuc din Malaezia lucrează milioane de migranţi din state învecinate sărace.