DISTRIBUIȚI
Infomobile - w2eu

Valul de migranţi şi refugiaţi spre Grecia a scăzut drastic în primele nouă luni ale anului, a indicat luni ministrul pentru problema migraţiei, Notis Mitarakis, transmite dpa, potrivit agerpres.

Între lunile ianuarie şi septembrie, numărul sosirilor a fost de 12.300, în scădere cu 73% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, când în Grecia au ajuns aproape 45.000 de migranţi.


Citește și : Aleksandr Lukaşenko NU scapă de sancțiunile UE

În acelaşi interval, numărul cererilor de azil rezolvate (acceptate sau respinse) a crescut cu 83%, a afirmat Mitarakis. În prezent, 3.150 de refugiaţi aşteaptă să fie transferaţi în alte state ale Uniunii Europene.

Conservatorul Kyriakos Mitsotakis a preluat şefia guvernului grec în iulie 2019, promiţând că va întări controalele la frontiere. În acest an, poliţiştii greci au avut ciocniri cu migranţii care încercau să pătrundă din Turcia, iar paza de coastă elenă a început să patruleze agresiv pe rutele maritime de migraţie.

În plus, Mitsotakis a făcut presiuni ca procesarea cererilor de azil să fie accelerată.

Citește și : Bangladeshul introduce pedeapsa cu moartea pentru violatori

Este însă evident că pandemia de COVID-19 a avut un rol în ce priveşte fluxul de migraţie.

Totuşi, zeci de mii de persoane sunt în continuare blocate pe teritoriul Greciei de când alte state europene şi-au închis frontierele pentru migranţi în martie 2016, în condiţiile în care valul de sosiri a continuat, iar procesarea cererilor de azil durează luni de zile.