DISTRIBUIȚI
cbc.ca

Mai multe regiuni din China, printre care şi oraşul Chongqing din sud-vest, s-au confruntat sâmbătă cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius, iar observatorul naţional a prelungit alerta roşie de caniculă, informează Reuters, potrivit agerpres.

În provincia Zhejiang, unde se află sediul multor fabrici şi exportatori, un oficial din domeniul meteorologiei a spus că această regiune estică a doborât anul acesta recordul precedent pentru numărul zilelor cu temperaturi caniculare înregistrând 31 de zile cu peste 35 de grade Celsius şi 16 zile cu peste 38 de grade Celsius.


Citeşte şi: Autorităţile din Muntenegru declară 3 zile de doliu naţional după atacul armat care a răpit 11 vieţi – Black News

În plus faţă de Chongqing, unde sâmbătă s-au înregistrat temperaturi de până la 42,1 grade Celsius, Hubei, Hunan, Shandong, Anhui, Xinjiang, Jiangxi şi Fujian s-au numărat printre provinciile şi regiunile unde mercurul termometrelor a depăşit 35 de grade Celsius.

O furtună pare să fi salvat Shanghai de temperatura record de 40,9 grade Celsius înregistrată sâmbătă, deşi rezidenţii centrului financiar cu 25 de milioane de locuitori s-au plâns în continuare de oboseală din cauza valului actual de caniculă.

”E ca şi cum ai fi într-o oală sub presiune”, a spus Shen Fengming, un locuitor în vârstă de 70 de ani. ”Chiar dacă nu te plimbi pe afară, tot o să ajungi transpirat.”

Citeşte şi: Scriitorul Salman Rushdie a fost ATACAT pe scenă în New York – Black News

”Am mers până la portul nostru şi m-am plimbat”, a spus Huang Yi, în vârstă de 45 de ani, care lucrează la un port de containere. ”A fost doar o oră, dar hainele şi pantalonii sunt ude. În comparaţie cu anii trecuţi, temperaturile de anul acesta sunt semnificativ mai ridicate”.

Săptămâna trecută, biroul meteorologic din China a avertizat că temperaturile medii la sol au crescut mult mai rapid decât media globală în ultimii 70 de ani şi vor rămâne ”semnificativ mai ridicate” în viitor în contextul schimbărilor climatice.