DISTRIBUIȚI

Cu o săptămână înainte de debutul sezonului premiilor Nobel 2017, Fundaţia Nobel a anunţat luni că recompensa financiară pe care o vor primi laureaţii de anul acesta va fi cu un milion de coroane mai mare (echivalentul a 105.000 euro) decât suma de anul trecut, informează AFP.

”Consiliul de administraţie al Fundaţiei Nobel a decis, cu ocazia reuniunii din 14 septembrie 2017, ca suma primită de laureaţii anului 2017 să fie de 9 milioane de coroane (944.000 de euro)”, a anunţat instituţia privată cu sediul la Stockholm într-un comunicat.


În 2012, recompensa financiară a fost diminuată cu 20%, la 8 milioane de coroane (839.000 euro), de la 10 milioane acordate în fiecare an din 2001, fiind vorba despre ”o măsură necesară pentru a evita punerea în pericol a capitalului (Fundaţiei) pe termen lung”, în contextul crizei financiare.

”Cu toate că sunt necesare eforturi susţinute pentru consolidarea poziţiei financiare […] pe termen lung, situaţia este considerată stabilă în prezent”, se arată în comunicatul dat publicităţii luni.

Recompensa financiară acordată câştigătorilor provine din suma lăsată prin testament de fizicianul suedez Alfred Nobel, fondatorul premiilor.

Primul din seria premiilor, cel pentru medicină, va fi anunţat pe 2 octombrie, urmat de cel pentru fizică, pe 3 octombrie, chimie, 4 octombrie, pace, 6 octombrie, iar economie, 9 octombrie. Data decernării premiului Nobel pentru literatură nu este cunoscută încă.