DISTRIBUIȚI
AP

Un „moment de cotitură în istorie”, un nume care a devenit „sinonim cu justiţia”, o uşurare: reacţiile au curs marţi, în Statele Unite şi în întreaga lume, după verdictul care l-a găsit vinovat pe poliţistul american Derek Chauvin pentru moartea afro-americanului George Floyd, comentează AFP, potrivit agerpres.

Biden: Toţi „uşuraţi”


„Suntem cu toţii atât de uşuraţi”, i-a declarat preşedintele american, Joe Biden, familiei Floyd într-o conversaţie telefonică.

„Sunteţi o familie uimitoare. Mi-ar fi plăcut să fiu acolo ca să vă îmbrăţişez”, a continuat el.

„O zi de justiţie în America”, a adăugat Kamala Harris, prima vicepreşedinte de culoare a Statelor Unite, în cursul aceluiaşi apel telefonic.

„Istoria îşi va aduce aminte de acest moment”, a mai spus ea.

Avocatul familiei Floyd: un „moment de cotitură în istorie”

‘Vinovat! Dreptatea obţinută prin durere a fost în cele din urmă acordată familiei lui George Floyd”, a reacţionat avocatul celor din urmă, Ben Crump. „Acest verdict este un moment de cotitură în istorie”, a adăugat el.

Obama: „Nu ne putem opri aici”

„Astăzi, un juriu din Minneapolis a făcut ceea ce trebuia făcut”, a scris Barack Obama.

„Dar, dacă suntem sinceri, ştim că justiţia reală merge mai departe decât un singur verdict într-un singur proces”, a adăugat primul preşedinte afro-american al Statelor Unite, lansând un apel la continuarea „luptei” împotriva rasismului şi violenţelor poliţiei.

„Nu ne putem opri aici”, a mai spus el.

Un frate al lui Floyd: „Lacrimi de bucurie”

„Simt lacrimi de bucurie, atât de emoţionat pentru că nicio familie nu a reuşit în istorie să meargă atât de departe ca acum”, a spus Rodney Floyd, unul dintre fraţii lui George, într-un videoclip, dedicând acest verdict „tuturor celor care au fost în aceeaşi situaţie”.

Unul dintre procurori: „Viaţa lui conta”

„Niciun verdict nu îl poate aduce înapoi pe George Perry Floyd. Însă acest verdict transmite mesajul familiei sale că el a fost cineva, că viaţa lui conta, că fiecare dintre vieţile noastre contează”, a declarat procurorul afro-american Jerry Blackwell, membru al echipei acuzării în procesul lui Derek Chauvin.

Primarul din Minneapolis: Floyd „ne-a făcut oraşul mai bun”

„George Floyd a venit la Minneapolis pentru a căuta o viaţă mai bună. În cele din urmă, viaţa sa a făcut ca oraşul nostru să fie mai bun”, a scris pe Twitter primarul Jacob Frey.

Nancy Pelosi: Floyd, un nume „sinonim cu justiţia”

„Mulţumită ţie şi datorită miilor, milioanelor de oameni care au demonstrat în toată lumea pentru justiţie, numele tău va fi pentru totdeauna sinonim cu justiţia”, a declarat preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în faţa Capitoliului, la scurt timp după verdict.

Boris Johnson: „Salut acest verdict”

„Am fost consternat de moartea lui George Floyd şi salut acest verdict”, a scris pe Twitter premierul britanic Boris Johnson. „Gândurile mele în seara asta se îndreaptă spre familia lui George Floyd şi prietenii săi”.