DISTRIBUIȚI
AFP

Grace Mugabe, văduva fostului preşedinte Robert Mugabe, va păstra averea dobândită de familie în timpul celor 37 de ani în fruntea ţării ai soţului său, au anunţat marţi autorităţile, relatează dpa, scrie agerpres.

„Preşedintele Emmerson Mnangagwa a dat asigurări că familia îşi va păstra averea”, a declarat Obert Mpofu, secretar pentru administraţie al partidului de guvernământ, Zanu-PF.


Citește și : Tineri din toată lumea fac cea mai mare grevă globală pentru protejarea mediului

Mugabe este una dintre familiile cele mai înstărite din Zimbabwe, deţinând mai multe proprietăţi, printre care o fermă de lactate, o şcoală privată şi un parc pentru safari.

Totuşi, vila lui Mugabe, cunoscută sub numele de „Blue Roof” (Acoperişul albastru), din suburbia Borrowdale Brooke a capitalei Harare, şi o altă casă în care locuieşte fiica sa Bona, sunt în acte în proprietatea Zanu-PF.

Mnangagwa, care a provocat în final înlăturarea soţului ei de către armată în 2017 când a contestat ambiţiile politice ale lui Grace Mugabe, a declarat în mai multe rânduri că se va avea grijă de familia fostului preşedinte.

„Titlurile de proprietate vor fi transferate în curând pe numele familiei”, a spus Mpofu.

Când a fost întrebat despre acest lucru, purtătorul de cuvânt al familiei, Leo Mugabe, a declarat că este prea devreme pentru a discuta chestiuni precum averea şi proprietăţile.

„Suntem încă în doliu, nu l-am îngropat încă pe cel plecat dintre noi, nu putem discuta asta”, a declarat el pentru dpa.

Citește și : Columbia a fost afectată de peste 2.200 de incendii de pădure, cele mai multe în ultimii 20 douăzeci de ani

Deşi Robert Mugabe se prezenta pe sine însuşi drept un socialist, familia sa a adunat o avere vastă în timpul regimului său, iar soţia lui, supranumită deseori „Gucci” Grace, era renumită pentru gusturile sale costisitoare.

Fostul lider controversat – atât adulat ca eliberator al ţării sale din regimul colonial britanic, cât şi detestat pentru regimul său dictatorial de mai târziu din statul din sudul Africii – a murit pe 6 septembrie, la vârsta de 95 de ani.