DISTRIBUIȚI
Stern

La opt luni după decesul fostului cancelar federal german Helmut Kohl, Arhiva Naţională a Germaniei nu a primit din partea văduvei acestuia, Maike Kohl-Richter, niciun răspuns privind posibile documente oficiale care ar exista în locuinţa lor, informează vineri dpa, potrivit agerpres.

‘Nu am primit deocamdată vreun răspuns de la văduvă’, a declarat directorul Arhivei Naţionale a Germaniei, Michael Hollmann.


Citeşte şi: Şeful diplomaţiei germane îl critică dur pe posibilul său succesor

Hollmann a declarat că i-a scris lui Kohl-Richter în iunie 2017, oferindu-se să o ajute cu documentele şi subliniind că orice document referitor la perioada de guvernare a lui Kohl constituie ‘un înscris public’ şi ar trebui păstrat în arhiva naţională.

‘Nu voi face nimic mai mult’, a spus Hollmann, adăugând că va aştepta ca biroul cancelarului federal să preia cazul.

El a declarat că scrisoarea lui a avut menirea să prevină criticile conform cărora Arhiva Naţională nu a făcut nimic pentru ca documentele să ajungă în arhivele partidului politic al lui Kohl, unde ar avea un acces mai limitat pentru public.

‘De asemenea, nu voi permite să fiu folosit de familia Kohl’, a declarat Hollmann, cu referire la certurile postume dintre Kohl-Richter şi cei doi fii ai lui Kohl.

Kohl-Richter a declarat într-un interviu publicat în ianuarie în revista Stern că Helmut Kohl i-a lăsat ei prin testament munca lui de o viaţă, făcând din ea unicul moştenitor şi agent exclusiv.

Citeşte şi: Italia. Ciocniri violente între poliţişti şi membri unei grupări de extremă dreapta

Ea a declarat că era important pentru Helmut Kohl ‘ca moştenirea lui să rămână în acelaşi loc şi să fie uşor accesibilă’. Ea a purtat discuţii cu privire la felul în care să facă acest lucru, dar decizia referitoare la înfiinţarea unei Fundaţii Helmut Kohl nu ar trebui să fie luată în grabă.

Fiul lui Kohl, Walter, a sugerat înfiinţarea unei fundaţii într-un spaţiu neutru, cum este Arhiva Naţională.

Cuplul a locuit împreună în suburbia Oggersheim din oraşul Ludwigshafen din landul Renania.