DISTRIBUIȚI

Rusia a afirmat miercuri că principalul său vaccin contra Covid-19, Sputnik V, nu a cauzat un tip rar de cheaguri de sânge semnalate după utilizarea de alte două vaccinuri folosind aceeaşi tehnologie, potrivit AFP , scrie news.ro .

„O analiză completă a efectelor nedorite după teste clinice şi în cadrul vaccinării de masă cu Sputnik V a arătat că nu au existat cazuri de tromboze venoase cerebrale”, a indicat Institutul de cercetări Gamaleia, cel care a dezvoltat acest vaccin.


Citește și : Pfizer-BioNTech trimite încă 50 milioane de vaccinuri în UE

Vaccinul AstraZeneca şi Johnson & Johnson sunt în prezent suspectate de a provoca mai multe zeci de cazuri din aceste rare tromboze, dintre care unele mortale, determinând autorităţile din mai multe ţări să restrângă folosirea lor. Ambele folosesc aceeaşi tehnologie ca Sputnik V: adenovirusuri.

Institutul Gamaleia a semnalat că „toate vaccinurile bazate pe vectori prin adenovirus sunt diferite şi nu pot fi direct comparate”.

Potrivit acestei surse, Sputnik V implică „importante diferenţe în structura şi tehnologia sa de producţie” în raport cu vaccinurile AstraZeneca şi Johnson & Johnson. El precizează că Sputnik V este susţinut de „o tehnologie de purificare în patru etape pe care Institutul se arată pregătit să o împărtăşească cu alţi producători pentru a „reduce riscurile efectelor secundare”.

Citește și : Certificatul de vaccinare NU va fi un paşaport care să garanteze mobilitatea în UE

Acest anunţ vine în contextul în care vaccinul de la Johnson & Johnson, care trebuie să livreze 55 de milioane de doze în UE în al doilea trimestru, a anunţat marţi că „va îântârzia livrările” vaccinului său cu doză unică în Europa după semnalarea în SUA a trombozelor la persoane vaccinate.

Folosirea vaccinului AstraZeneca a fost drastic redusă în mare parte din ţările Uniunii Europene din cauza posibilelor tromboze iar Danemarca a anunţat miercuri că renunţă definitiv la el.