DISTRIBUIȚI

Guvernatorul din Sao Paulo a asigurat miercuri că studiile clinice din Brazilia pentru un vaccin împotriva coronavirusului dezvoltat de laboratorul chinez Sinovac s-au dovedit „extrem de pozitive”, iar o campanie de imunizare pe scară largă ar putea începe incă din decembrie, relatează Le Figaro, potrivit agerpres.

Vaccinul numit CoronaVac se află în prezent în faza a treia a studiului clinic, ultima înainte de aprobare. Acesta a fost testat pe mii de voluntari din şase state ale ţării, inclusiv din Sao Paulo, cel mai afectat oraş, cu peste 850.000 de infectări şi 31.430 de decese.


Citește și: 900.000 de oameni au pierdut lupta cu coronavirusul

Potrivit guvernatorului Joao Doria, acest vaccin a provocat un răspuns imun la 98% dintre pacienţii cu vârsta peste 60 de ani, fără efecte secundare. „Rezultatele sunt extrem de pozitive”, a asigurat el într-o conferinţă de presă. „Vom putea imuniza brazilienii din Sao Paulo şi din toată ţara. Previziunea este că va fi disponibil din decembrie”, a adăugat el.

Testarea este efectuată de Institutul Public de Referinţă Butantan, care ar putea produce 120 de milioane de doze până la începutul anului 2021, dacă rezultatele vor fi concludente. Problema vaccinurilor a luat o dimensiune politică în Brazilia.

Citește și: Reuniune de urgență UE-Londra privind un proiect de lege controversat

Adversarul politic al lui Joao Doria, preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro a criticat în repetate rânduri vaccinul chinez, guvernul bazându-se pe parteneriatul dintre Universitatea din Oxford şi AstraZeneca, care desfăşoară, de asemenea, teste în Brazilia. Dar studiile clinice pentru acest vaccin au fost oprite marţi din cauza unui posibil efect secundar grav la un participant.