DISTRIBUIȚI
REUTERS

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a anunţat sâmbătă că vaccinarea împotriva Covid-19 va începe în următoarele săptămâni în cea mai afectată ţară din Orientul Mijlociu, potrivit Reuters, scrie news.ro .

Într-o intervenţie televizată, el a spus: „Vaccinurile străine sunt necesare până ce vaccinurile locale vor fi disponibile”.


Citește și : Prima fotografie 3D a SARS-CoV-2

Rouhani nu a dat detalii legat de ce seruri vor fi administrate în Iran.

La începutul acestei luni, liderul suprem ayatolahul Ali Khamenei, cea mai înaltă autoritate iraniană, a interzis guvernului să importe vaccinuri din Statele Unite şi Marea Britanie, despre care a spus că e posibil să caute să răspândească coronavirusul în alte ţări.

Însuşi Rouhani, de acord cu interdicţia lui Khamenei, a spus la acel moment că guvernul va cumpăra „vaccinuri străine sigure”.

Iranul a lansat luna trecută testele clinice pe oameni pentru un vaccin-candidat dezvoltat la nivel naţional, spunând că acesta va ajuta la oprirea pandemiei în ciuda sancţiunilor SUA care afectează capacitatea de a importa vaccinuri.

Rouhani a mai spus sâmbătă că trei vaccinuri dezvoltate la nivel naţional, Barekat, Pasteur şi Razi – unele în colaborare cu entităţi străine -, ar putea fi folosite din primăvară sau vară.

Cuba a anunţat anterior că a semnat un acord cu Teheranul privind transferul de tehnologie pentru vaccinul-candidat aflat în stadiul cel mai avansat. Teheranul şi Havana se află sub aspre sancţiuni ale SUA.

Citește și : Serviciul militar în Grecia va creşte de la 9 la 12 luni

Pe lângă dezvoltarea propriilor vaccinuri, Iranul participă şi în programul COVAX al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care are drept obiectiv asigurarea de acces echitabil la vaccinurile împotriva Covid-19 pentru ţările sărace.

Iranul a înregistrat, până în prezent, peste 1,15 milioane de cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2 şi aproximativ 57.000 de decese asociate. În ultimele săptămâni, rata infecţiilor şi deceselor a scăzut uşor.