DISTRIBUIȚI

Miniştri ai guvernului cipriot se vor vaccina joi în grup împotriva SARS-CoV-2 pentru a promova vaccinul gigantului farmaceutic AstraZeneca, evitat de compatrioţii lor, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al executivului de la Nicosia, informează AFP, potrivit agerpres.   

Acest vaccin este piatra de temelie a campaniei guvernului ce vizează imunizarea a 60% din cei aproximativ 900.000 de locuitori ai Republicii Cipru până la finalul lunii iunie.


Citește și : Pfizer-BioNTech trimite încă 50 milioane de vaccinuri în UE

Miniştrii încă nevaccinaţi vor primi câte o doză într-un centru de vaccinare din Nicosia pentru ‘a trimite un mesaj de încredere în ce priveşte siguranţa şi eficacitatea vaccinului’ britanic, a precizat purtătorul de cuvânt Kyriacos Koushos într-un comunicat.

Ministrul de externe Nikos Christodoulides, aflat într-o vizită în străinătate, va fi vaccinat pe 19 aprilie.

Vaccinul de la AstraZeneca, la fel ca şi cel de la Johnson & Johnson, bazat pe aceeaşi tehnologie, este suspectat că poate provoca un tip rar de cheaguri de sânge.

După apariţia informaţiilor privind aceste efecte secundare – foarte rare, potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) -, ciprioţii preferă vaccinul companiilor americană Pfizer şi germană BioNTech, şi pe cel al firmei americane Moderna.

Asigurările date de EMA că beneficiile vaccinului de la AstraZeneca depăşesc riscurile nu par să le fi schimbat părerea.

Portalul de vaccinare este accesibil de marţi persoanelor de 55 şi 56 de ani, cărora le sunt puse la dispoziţie circa 200.000 de locuri, în majoritate pentru vaccinarea cu doze de la AstraZeneca.

Însă mii de locuri rămân libere, ciprioţii preferând să aştepte să fie disponibile vaccinurile de la Pfizer şi Moderna, a indicat Ministerul Sănătăţii.

La fel s-a întâmplat săptămâna trecută în cazul persoanelor de 57 şi 58 de ani, pentru care sunt în continuare disponibile mii de doze de la AstraZeneca.

Citește și : Certificatul de vaccinare NU va fi un paşaport care să garanteze mobilitatea în UE

Aproape 53.000 de cazuri de infectare cu coronavirus, dintre care 274 de decese, au fost raportate în Republica Cipru, partea sudică a insulei mediteraneene al cărei nord a fost invadat în 1974 de armata turcă.

Potrivit agenţiei de presă cipriote CNA, un transport de vaccinuri de la Johnson & Johnson este aşteptat miercuri. Nu este însă clar deocamdată ce se va întâmpla cu acest lot, date fiind problemele semnalate în SUA.