DISTRIBUIȚI
wikipedia

Polonia, Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia, care formează Grupul de la Visegrad (V4) trebuie să dea dovadă de unitate fermă în cadrul Uniunii Europene pentru a-şi promova interesele comune, a declarat joi la Varşovia preşedintele ceh Milos Zeman, după discuţii cu omologul său polonez Andrzej Duda, transmite agenţia poloneză de presă PAP, potrivit agerpres.

Milos Zeman a declarat presei că a discutat, între altele, cu interlocutorul său despre „încercările de a distruge unitatea de vederi a Grupului de la Visegrad”. Potrivit preşedintelui ceh, există încercări de a impune Grupului de la Visegrad „anumite opinii ale Comisiei Europene care încalcă principiul responsabilităţii faţă de propriile decizii”.


Citește și : Summitul Donald Trump-Kim Jong-Un va avea loc la 12 iunie în Singapore

Zeman a menţionat că şi-a exprimat solidaritatea în ce priveşte respingerea „interferenţei Comisiei Europene în Polonia, în afacerile sale interne”, subliniind că acest lucru nu înseamnă că ar trebui respinsă ideea UE, ci ca Polonia, Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia să-şi promoveze interesele regionale la Bruxelles. El a pus accentul în acest sens mai ales pe criza migraţiei.

Întrebat dacă Republica Cehă şi Polonia îşi vor uni forţele pentru a obţine un buget satisfăcător al UE, preşedintele polonez a afirmat că amândouă ţările vor face tot posibilul pentru continuarea politicii de coeziune, în timp ce oaspetele său a remarcat că Uniunea alocă fonduri insuficiente pentru migraţie şi pentru protecţia frontierelor externe ale blocului, menţionând că agenţia UE pentru frontiere, Frontex, nu dispune de suficient personal pentru a face faţă acestei probleme.

Citește și : SUA susțin ‘dreptul Israelului de a acţiona pentru a se apăra’ (Casa Albă)

Andrzej Duda a mai adăugat că se bazează pe cooperarea Cehiei în cadrul Iniţiativei Celor trei mări, care vizează dezvoltarea infrastructurii în Europa centrală, între Marea Baltică, Marea Neagră şi cea Adriatică.