DISTRIBUIȚI
CNBC

Uzbekistanul a promis miercuri că va coopera ‘prin toate mijloacele’ la ancheta privind atentatul cu furgonetă comis la New York, soldat cu 8 morţi şi 11 răniţi, şi al cărui presupus autor a fost identificat de mai multe mass-media ca fiind originar din această ţară din Asia Centrală, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Uzbekistanul este gata să contribuie cu toate forţele şi mijloacele sale pentru a ajuta la anchetarea acestui act terorist’, a declarat preşedintele uzbec Şavkat Mirzioiev, citat într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Uzbekistanului.


Citeşte şi: Opt morţi în primul atac TERORIST comis la New York după 2001

‘Tragedia care a avut loc a confirmat din nou necesitatea ca întreaga comunitate internaţională să-şi unească eforturile în lupta împotriva acestei provocări a epocii noastre’, a adăugat Mirzioiev, exprimând condoleanţe preşedintelui american şi familiilor victimelor. ‘Această crimă crudă şi nemiloasă nu poate avea nicio justificare. Condamnăm ferm orice formă şi manifestare a extremismului şi terorismului’, se mai menţionează în mesajul prezidenţial.

Mai multe mass-media au anunţat că autorul atentatului este Sayfullo Habibullaevic Saipov, cetăţean uzbec, 29 de ani, care a sosit în SUA în 2010 şi figura în arhivele poliţiei pentru două delicte rutiere. Bărbatul locuia legal în SUA şi lucra ca şofer pentru Uber.

Potrivit postului CNN, autorul atacului ar fi lăsat un bilet în furgonetă în care jura credinţă Statului Islamic (SI), deşi gruparea teroristă nu a revendicat atentatul, iar autorităţile americane nu au menţionat existenţa vreunei legături între SI şi uzbec.