DISTRIBUIȚI

Uzbekistanul a anunţat miercuri că va implementa treptat sute de recomandări ale Organizaţiei Naţiunilor Unite privind drepturile omului, mai puţin cele pentru homosexuali, informează Reuters. Mahmud Istamov, adjunct al ministrului justiţiei de la Taşkent, a precizat că homosexualitatea va fi considerată în continuare infracţiune, iar drepturile minorităţilor homosexuale nu se află pe agenda autorităţilor din Uzbekistan, potrivit agerpres.

În timpul preşedinţiei lui Islam Karimov, din 1989 până la moartea acestuia, în 2016, Uzbekistanul a fost criticat periodic pentru nerespectarea drepturilor omului, reaminteşte Reuters. Luna aceasta, Uzbekistanul a prezentat la Geneva un raport către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului şi, potrivit lui Istamov, „de data aceasta am mers acolo cu fruntea sus, datorită schimbărilor produse în ultimul an şi jumătate”. Perioada menţionată este cea de după preluarea conducerii de către noul preşedinte, Şavkat Mirzioiev.


Citește și : SUA: Avocatul lui Trump, Michael Cohen, plătit de Ucraina să aranjeze discuţii la Casa Albă

Actualul şef al statului a luat unele măsuri legate de drepturile omului. În Uzbekistan au fost eliberaţi mai mulţi deţinuţi politici închişi sub regimul Karimov şi au fost eliminaţi de pe o listă neagră mii de cetăţeni consideraţi potenţiali extremişti.

Directorul Centrului Naţional pentru Drepturile Omului, Akmal Saidov, a arătat că Uzbekistanul a primit peste 200 de recomandări din partea ONU şi urmează să le aplice treptate. Potrivit unor oficiali, conducerea de la Taşkent intenţionează să semneze convenţia ONU privind tortura şi să reducă suprafeţele cultivate cu bumbac, unde s-a folosit munca forţată.

Citește și : Iran: Ayatollahul Ali Khamenei acuză SUA de încălcarea acordului nuclear cu Teheranul și avertizează că Trump va dispărea din istorie