DISTRIBUIȚI
Reuters

În total 64 de copii au fost repatriaţi vineri în Uzbekistan din Irak, unde părinţii lor ispăşesc lungi pedepse cu închisoarea pentru apartenenţă la grupări jihadiste, au anunţat vineri autorităţile acestei ţări din Asia Centrală, informează AFP, potrivit agerpres.

Copiii au ajuns cu avionul în Uzbekistan în noaptea de joi spre vineri, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe uzbec într-un comunicat, precizând că operaţiunea a implicat autorităţile celor două ţări, precum şi Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF).


Citește și : Unitatea specială a GRU 29155 există, chiar dacă Kremlinul neagă

Potrivit ministerului, copiii suferă de „probleme morale, psihologice şi psihice” legate de faptul că părinţii lor, „membri ai unor organizaţii teroriste”, au ales „calea cea rea”.

Copiii, dintre care doi sunt orfani şi 14 sunt mai mici de trei ani, vor fi găzduiţi în structuri specializate unde vor primi „asistenţă medicală, psihologică şi socială”, se precizează în comunicat.

Originari din Uzbekistan, taţii şi mamele lor ispăşesc pedepse ce ajung până la detenţie pe viaţă în închisori irakiene şi siriene. Unii taţi însă au murit „în timpul ostilităţilor” sau rămân în rândurile unor grupări jihadiste, precizează ministerul.

Trei din cinci foste republici din Asia Centrală – Kazahstan, Tadjikistan şi Uzbekistan – şi-au repatriat până acum cetăţenii din Irak şi Siria. Mii de persoane originare din această regiune majoritar musulmană au plecat să lupte de partea Statului Islamic şi altor grupări jihadiste.

Citește și : Giuliani avertizează din nou că va face dezvăluiri despre presupuse afaceri ilegale în România ale familiei Biden

Şi Kârgâzstanul şi-a făcut publică intenţia de a-şi recupera în viitorul apropiat cetăţenii care se află în prezent în Irak.

După ce a repatriat 156 de uzbeci în mai, ministrul afacerilor externe al Uzbekistanului a afirmat în septembrie că prevede reîntoarcerea a 235 de persoane suplimentare şi a 65 de copii.

În Europa, Kosovo a depus până acum cele mai mari eforturi în materie, cu repatrierea în aprilie a 110 cetăţeni ai săi, mai ales femei şi copii de combatanţi jihadişti.