DISTRIBUIȚI

Utilizarea tigaretelor electronice creste în mod semnificativ riscul de a dezvolta afectiuni pulmonare cronice cum ar fi astmul si emfizemul, potrivit unui studiu realizat de cercetatori americani si dat luni publicitatii, informeaza Reuters, potrivit agerpres.

Studiul, publicat în American Journal of Preventive Medicine, este printre primele cercetari care demonstreaza potentialele efecte nocive pe termen lung ale tigaretelor electronice (practica denumita ”vaping”), deseori promovate ca o alternativa mai sigura la utilizarea tutunului si o modalitate care îi ajuta pe fumatori sa renunte la tutun.


Potrivit studiului, tigaretele electronice cresc cu o treime riscul de a dezvolta o afectiune pulmonara în comparatie cu persoanele care nu au fumat niciodata sau nu au utilizat tigarete electronice. Riscul era chiar mai mare în rândul adultilor care foloseau atât tigarete electronice, cât si tigari cu tutun.

Studiul a fost dat publicitatii într-o perioada în care Statele Unite se confrunta cu o criza a utilizarii tigaretelor electronice în rândul tinerilor. Potrivit Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, peste 27,5% din elevii de liceu din Statele Unite utilizeaza tigaretele electronice, procent în crestere fata de 2018, când se înregistrau 20,7% utilizatori.

„Tigaretele electronice sunt promovate ca fiind inofensive, ceea ce nu este adevarat”, a precizat Stanton Glantz, director la Center for Tobacco Control Research and Education din cadrul Universitatii California San Francisco, într-un interviu telefonic.

Glantz si echipa sa au utilizat date provenite de la 32.000 de adulti cuprinsi în raportul realizat de CDC Population Assessment of Tobacco and Health (PATH), care monitorizeaza consumul de tutun si utilizarea tigaretelor electronice, precum si în noile cazuri de boli pulmonare diagnosticate în perioada 2013-2016.

Niciunul dintre participantii la studiu nu suferea de vreo afectiune pulmonara la debutul studiului. Trei ani mai târziu, cercetatorii au descoperit ca persoanele care utilizeaza tigaretele electronice prezinta un risc aproximativ de 30% de a dezvolta afectiuni pulmonare, precum astm, bronsita si emfizem sau boala pulmonara obstructiva cronica (COPD) în comparatie cu cei care nu au fumat niciodata sau nu au utilizat tigaretele electronice.

Cei care fumeaza tigari prezinta un risc de aproximativ doua ori mai mare de a dezvolta afectiuni pulmonare cronice în comparatie cu cei care nu fumeaza. În cazul celor care fumeaza tigari clasice sau tigarete electronice, riscul devine aproape triplu, potrivit studiului.

„Toata lumea, inclusiv eu, credea ca tigaretele electronice sunt asemenea tigarilor, dar nu la fel de daunatoare. Daca înlocuiesti de câteva ori tigaretele electronice cu tigarile clasice probabil iesi în avantaj”, a mai spus Glantz. „Se pare ca invers este mai rau”, a adaugat acesta. „Tigaretele electronice presupun riscuri unice în ceea ce priveste afectiunile pulmonare”.

Studii anterioare au analizat doar un esantion din populatie la un anumit moment.

Noul studiu este considerat mai solid întrucât analizeaza riscurile pentru plamâni de-a lungul timpului, a mentionat într-un e-mail Robert Tarran, psiholog si expert în „vaping” la Facultatea de Medicina a Universitatii North Carolina.

„Studiul se adauga dovezilor într-un numar tot mai mare care demonstreaza ca vapingul nu este inofensiv”, a spus Tarran.