DISTRIBUIȚI
News.com.au

Pentagonul şi compania Boeing au ajuns la un acord cu privire la cele două viitoare avioane prezidenţiale Air Force One, a indicat miercuri pentru AFP o purtătoare de cuvânt al fabricantului, conform agerpres .

‘US Air Force a comandat două avioane 747-8 companiei Boeing’, a menţionat purtătoarea de cuvânt, fără a oferi detalii cu privire la preţul achiziţiei.


Preşedintele american Donald Trump a criticat anul trecut preţul, considerat de el ca prohibitiv, al avioanelor destinate să le înlocuiască pe cele utilizate în prezent.

O sursă apropiată dosarului a explicat însă că, în cursul verii, a fost găsită o soluţie, Boeing propunând Pentagonului să-i vândă două aeronave 747-8 destinate iniţial companiei aeriene ruse Transaero, intrată în faliment.

Această variantă avea meritul de a face preţul abordabil.

O aeronavă 747-8 în versiunea civilă costă 390 milioane de dolari la preţ de catalog, dar preţul real diferă mult în funcţie de tehnologiile adăugate şi de discounturile convenite.

Citește și : Mahmoud Abbas va cere Adunării Generale a ONU să anuleze statutul de membru al Israelului

Boeing va transforma cele două aparate 747-8 în avioane prezidenţiale, adaptându-le sisteme de securitate şi tehnologii de ultimă oră pentru a răspunde cerinţelor Pentagonului.

Avioanele Air Force One îi permit preşedintelui american să-şi exercite de la bordul lor toate prerogativele, inclusiv să declanşeze lovituri nucleare.

US Air Force a prevăzut un buget total de 3 miliarde de dolari pentru cele două avioane 747-8, dar contractele de acest fel rămân foarte rar în limitele iniţiale.