DISTRIBUIȚI
AP

Uruguayul şi Mexicul au anunţat miercuri organizarea unei conferinţe internaţionale pe 7 februarie la Montevideo reunind ţările şi organismele internaţionale afişând o „poziţie neutră” asupra crizei din Venezuela, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Guvernele Uruguayului şi Mexicului, în virtutea poziţiei lor neutre privind criza din Venezuela, organizează o conferinţă internaţională cu reprezentanţi ai ţărilor şi organizaţiilor internaţionale care împărtăşesc această poziţie”, a informat preşedinţia de la Montevideo într-un comunicat difuzat pe site-ul său.


Citește și: Procurorii americani ‘se țin scai’ de jurați: ‘Nu-l lăsați pe El Chapo să scape!’

Uruguayul şi Mexicul, care nu l-au recunoscut pe opozantul Juan Guaido ca preşedinte autoproclamat, susţin că răspund astfel la „apelul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de a paria pe dialog”.

Cele două ţări pledează pentru o ieşire negociată din grava criză care zguduie Venezuela.

„Scopul conferinţei este a pune bazele pentru stabilirea unui nou mecanism de dialog care, cu participarea tuturor părţilor venezuelene, să contribuie la restabilirea stabilităţii şi păcii în această ţară”, potrivit comunicatului care subliniază „poziţia de neintervenţie” a celor două guverne.

Uruguayul şi Mexicul şi-au exprimat speranţa că peste zece ţări şi organisme internaţionale vor participa la conferinţă, fără să ofere mai multe detalii.

„Guvernul Uruguayului este pregătit să lucreze cu membrii comunităţii internaţionale care, ca Mexicul şi ONU, doresc să mizeze pe diplomaţie”, se afirmă în încheierea comunicatului.

Citește și: Un vas plin cu migranți a naufragiat în Marea Caraibilor: Șapte morți și 23 de dispăruți

Ministrul de externe al Venezuelei, Jorge Arreaza, a făcut cunoscut luni că delegaţi din cele două ţări îi vor prezenta secretarului general al ONU propuneri de dialog referitoare la criza din Venezuela.

Acest apel a fost făcut în timp ce Juan Guaido a spus miercuri că nu va participa la un „fals dialog” cu guvernul preşedintelui socialist Nicolas Maduro.

Într-un interviu acordat agenţiei ruse de presă RIA Novosti, Nicolas Maduro s-a declarat dispus „să se aşeze la masa negocierilor cu opoziţia”, dar a refuzat organizarea unor noi alegeri prezidenţiale.