DISTRIBUIȚI
PERU - MAY 29: Alan Garcia, Peru's president, speaks before signing a Free Trade Agreement between Peru and Canada in Lima, Peru, on Thursday, May 29, 2008. Garcia said a free trade accord with Canada will spur economic growth in the two countries. (Photo by Karel Navarro/Bloomberg via Getty Images)

Uruguayul a respins luni cererea de azil a fostului preşedinte peruan Alan Garcia (foto), refugiat de la mijlocul lui noiembrie la ambasada uruguayană de la Lima după ce i s-a interzis să părăsească teritoriul ţării cât timp se află sub anchetă pentru corupţie, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

După examinarea dosarului, ‘nu am aprobat cererea de azil pentru că în Peru cei trei stâlpi ai guvernării funcţionează în mod independent şi autonom, în special tribunalele’, a declarat preşedintele uruguayan Tabare Vazquez, într-o conferinţă de presă la Montevideo.


Citeşte şi: Victoria ‘vestelor galbene’: Macron suspendă creşterea preţurilor la carburanți

Ulterior, Ministerul de Externe de la Lima a precizat că Alan Garcia a părăsit ambasada uruguayană după circa două săptămâni petrecute acolo.

Garcia a cerut azil la ambasada Uruguayului la scurt timp după ce un judecător peruan i-a interzis luna trecută să părăsească ţara timp de 18 luni, cât timp este anchetat pentru o presupusă primire de mită în legătură cu construirea unei linii de metrou în capitală de către concernul brazilian Odebrecht.

Alan Garcia, preşedinte al statului Peru între 1985-1990 şi 2006-2011, îşi susţine nevinovăţia şi se declară victima unei persecuţii politice.

Preşedintele actual de la Lima, Martin Vizcarra, a salutat decizia Uruguayului. ‘În Peru, nimeni nu este intangibil. Democraţia noastră garantează separaţia puterilor şi procese echitabile’, a scris Vizcarra pe Twitter.

După anunţul de la Montevideo, Garcia, care trăieşte în cea mai mare parte a anului în Spania, a revenit într-una din locuinţele sale de la Lima.

Citeşte şi: Rusia ÎNCHIDE o zonă din Marea Neagră pentru manevre militare

‘Nu există nicio dovadă care să facă legătura între mine şi vreo infracţiune şi cu atât mai puţin cu Odebrecht sau vreunul din proiectele sale’, a transmis Garcia într-un comunicat. El a precizat că va rămâne în Peru şi va coopera cu autorităţile.

Procurorul de caz, Jose Perez, l-a mai acuzat pe Garcia că a primit 100.000 de dolari pentru a participa la o conferinţă în Brazilia, bani proveniţi, cel mai probabil, dintr-un fond folosit de Odebrecht pentru a mitui oficiali în mai multe ţări latino-americane.

Uriaşul scandalul de corupţie Odebrecht a implicat zeci de responsabili de rang înalt din America Latină, acuzaţi că au primit mită în schimbul acordării preferenţiale de contracte de lucrări publice. Odebrecht a recunoscut că a dat mită 29 milioane de dolari unor oficiali peruani pe durata a trei preşedinţii.