DISTRIBUIȚI

Uruguay preconizează să trimită cele 48.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca, primite pe 4 aprilie, la graniţa cu Brazilia, regiunea mai afectată de COVID-19 din ţară, a informat miercuri ministrul Sănătăţii, Daniel Salinas, citat de EFE, potrivit agerpres.

După evaluarea pe care experţii au făcut-o vaccinului dezvoltat de laboratorul anglo-suedez şi problemele survenite în unele ţări, ministrul sănătăţii a concluzionat că „beneficiile depăşesc amplu riscurile” şi îl „recomandă persoanelor de peste 60 de ani”.


Citește și: Madrilenii se înghesuie să se vaccineze cu AstraZeneca

„Cu 48.000 (doze) putem accelera anumite programe, precum creşterea punctelor de vaccinare de la frontieră”, a declarat Salinas, care a participat la o conferinţă de presă alături de presedintele ţării, Luis Lacalle Pou.

Ministrul Salinas, de specialitate neurolog, a declarat că au fost detectate 205 cazuri de tromboză „mai ales la femei sub 55 de ani” după cele 34 de milioane de doze de vaccin administrate în întreaga lume, astfel încât consideră că acest vaccin este „eficace, sigur şi cu un înalt nivel de protecţia la prima doză”.

Guvernul uruguayan, care a lansat la 1 martie campania de vaccinare, consideră că aceasta evoluează pozitiv, cu aproape 26% din populaţie (911.325 de persoane) inoculată cu cel puţin una dintre doze de vaccin de la compania chineză Coronavac sau cea americană Pfizer.

Uruguay a achiziţionat şi 3,8 milioane de doze de Sinovac şi Pfizer, dintre care în ţară a sosit deja un lot de două milioane de vaccinuri. Ţara s-a înscris şi pe platforma COVAX, sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Citește și: Democrații lui Moon Jae-in PIERD alegerile în Seul şi Busan

Uruguay a stabilit vaccinarea cu Coronavac a grupelor prioritare precum profesorii, poliţiştii, pompierii, militarii şi personalul închisorilor.

Ministerul Sănătăţii a trimis doze şi la graniţa cu Brazilia, zona cea mai afectată de COVID-19, urmând ca vaccinul să fie administrat apoi celor cu vârste între 18 şi 70 de ani. La 12 martie a început vaccinarea cu Pfizer a personalului sanitar, celor din reşedinţele pentru vârstnici şi a persoanelor de peste 80 de ani.

Din 13 martie 2020, când a fost declarată urgenţa sanitară, Uruguay a înregistrat 126.987 de cazuri de COVID-19 (dintre care 26.919 active, iar 432 la ATI) şi 1.231 de decese.