DISTRIBUIȚI
REUTERS

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat joi că sprijină aderarea Serbiei la Uniunea Europeană şi că doreşte să vadă progrese în negocierile cu Belgradul, dar a subliniat că acesta trebuie să îşi respecte promisiunile referitoare la reforme, relatează Reuters, potrivit agerpres.

În timpul unei vizite în Serbia, Ursula von der Leyen a spus că este îngrijorată de situaţia tensionată de la frontiera cu Kosovo şi le-a cerut ambelor ţări să-şi intensifice eforturile pentru dialog în vederea reconcilierii.


Citeşte şi: 100 de morţi într-o revoltă din închisoare! Preşedintele ţării declară ‘situaţie excepţională’ – Black News

”Sunt o susţinătoare fermă a aducerii Serbiei în interiorul Uniunii Europene. Noi susţinem ambiţia Serbiei de a deschide cât mai curând posibil noi capitole de negociere”, a spus şefa executivului UE.

Situaţia la frontiera sârbo-kosovară s-a tensionat după ce guvernul de la Pristina a anunţat că toate autovehiculele sârbe care intră în Kosovo trebuie să utilizeze plăcuţe de înmatriculare provizorii kosovare. Şoferilor din Kosovo li s-a cerut să aibă plăcuţe de înmatriculare sârbeşti după 2008, când Kosovo şi-a declarat independenţa.

Citeşte şi: Polonia cumpără mai multe elicoptere americane – Black News

Belgradul nu recunoaşte declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo şi consideră decizia autorităţilor de la Pristina privind plăcuţele de înmatriculare auto drept un act care presupune statutul de stat suveran.

Regiunea Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune. Independenţa Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene (excepţiile sunt Spania, România, Grecia, Slovacia şi Cipru).