DISTRIBUIȚI
UE

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a sprijinit joi în Parlamentul European acordul privind bugetul multianual al Uniunii Europene şi planul de relansare economică convenit de liderii celor 27 de ţări membre, transmite AFP, potrivit agerpres.

Ulterior, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut în faţa europarlamentarilor că reducerile de cheltuieli prevăzute sunt greu de acceptat. ‘Am început prin a spune că acordul Consiliului European a adus lumină la capătul tunelului. Dar odată cu lumina vine şi umbra. Iar în acest caz, umbra se prezintă sub forma unui buget al UE foarte subţire pe termen lung. Acest buget subţire este o doctorie greu de înghiţit. Şi ştiu că această Adunare resimte acelaşi lucru’, a spus ea.


Citește și: Camera Reprezentanţilor vrea să scoată statuile confederate din Capitoliu

‘Trebuie să facem un pas în spate şi să ne uităm de unde venim’, a continuat von der Leyen, subliniind că dacă se iau în calcul atât planul de relansare, cât şi bugetul pe perioada 2021-2027, UE dispune de ‘o forţă de lovire financiară fără precedent’, de 1800 de miliarde de euro.

Michel arătase cu câteva minute înainte că acordul obţinut la recentul summit european, după patru zile de negocieri, permite Uniunii să îşi reînnoiască angajamentele pentru următorii 30 de ani. ‘Ceea ce s-a afirmat a fost unitatea europeană. Europa este prezentă, Europa este solidă, Europa este în picioare’, a declarat el.

Citește și: Italia pune sechestru pe o navă de salvare a migranților din mare

După dezbateri, Parlamentul European urmează să voteze joi o rezoluţie privind acordul. Votul asupra bugetului multianual de 1074 de miliarde de euro va avea loc însă abia la toamnă, iar proiectul poate fi aprobat sau respins. În privinţa planului de relansare de 750 de miliarde de euro, prerogativele europarlamentarilor sunt mult mai reduse.