DISTRIBUIȚI
dpa

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a adresat sâmbătă „gândurile” sale profesorilor „din Franţa şi din toată Europa” după decapitarea unui profesor de istorie de la un colegiu dintr-o suburbie vestică a Parisului, relatează AFP, potrivit agerpres.   

„Am aflat cu oroare despre asasinarea unui profesor la Conflans-Sainte-Honorine. Adresez condoleanţele mele familiei sale şi francezilor. Gândurile mele se îndreaptă de asemenea către cadrele didactice din Franţa şi din întreaga Europă. Fără ele nu există cetăţeni. Fără ele nu există democraţie”, a scris ea într-un mesaj transmis prin Twitter.


Citește și : SUA critică refuzul Chinei de participare la Noul Tratat START

Decapitarea acestui profesor, care a arătat elevilor săi caricaturi ale profetului Mahomed, potrivit primelor elemente ale anchetei, a provocat un şoc în Franţa. Preşedintele Emmanuel Macron a calificat faptele drept „atentat terorist islamist”.

După atacul comis vineri în jurul orei 17:00 (15:00 GMT) în apropiere de clădirea şcolii, o anchetă a fost deschisă pentru „asasinat în legătură cu o acţiune teroristă” şi „asociere teroristă criminală de răufăcători” de către Parchetul naţional antiterorist francez.

Identitatea atacatorului, care a strigat „Allah Akbar” înainte de a fi împuşcat de poliţişti, a fost confirmată de anchetatori: un tânăr cecen rus, în vârstă de 18 ani, născut la Moscova.

În total au fost reţinute nouă persoane în cadrul anchetei.

Citește și : Numărul cazurilor de COVID-19 a explodat în Europa în ultima săptămână