DISTRIBUIȚI
dpa

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat miercuri că obiectivul propus ca statele membre ale Uniunii Europene să vaccineze 70% din populaţie împotriva COVID-19 până în vară este ‘ambiţios’, însă realizabil, transmite dpa, potrivit agerpres.  

‘Este bine să avem un obiectiv ambiţios’, le-a declarat Ursula von der Leyen reporterilor la Bruxelles, în ajunul summitului pe care liderii UE îl vor avea prin conferinţă pe tema crizei coronavirusului.


Citește și : Donald Trump a plecat pentru ULTIMA DATĂ de la Casa Albă

‘Dacă vă uitaţi la cantităţile de doze care vin, este realizabil’, a spus şefa Comisiei.

Obiectivul este parte a documentului de discuţii pentru întâlnirea de joi, care se va concentra pe vaccinare, în contextul în care statele membre încearcă să-şi coordoneze eforturile de luptă împotriva pandemiei.

Von der Leyen vrea ca liderii să adopte joi obiectivul comun după ce multe ţări au avut un start relativ lent prin comparaţie cu state fruntaşe precum Israel, Emiratele Arabe Unite şi Marea Britanie.

Executivul UE propune, ca obiectiv intermediar, ca până în martie să fie vaccinate 80% din persoanele de peste 80 de ani şi acelaşi procent dintre angajaţii din sănătate.

Citește și : Franța vrea controale sanitare la frontierele din interiorul UE

Un diplomat european de rang înalt a afirmat, însă, miercuri că asumarea unui calendar strict ar putea să nu dea rezultatele aşteptate, având în vedere că fiecare stat membru îşi gestionează în mod independent programul de vaccinare.

Şefii de stat şi de guvern din UE vor mai dezbate oportunitatea introducerii unui paşaport de vaccinare european şi alte privilegii asociate pentru persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19.