DISTRIBUIȚI
france24.com

Marea Britanie nu poate să spere la relaţii comerciale fără fricţiuni cu Uniunea Europeană după Brexit fără a asigura libera circulaţie pentru cetăţenii europeni, a declarat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit AFP, scrie agerpres.

„Dacă nu există libera circulaţie a persoanelor, bineînţeles că nu poate exista libera circulaţie a bunurilor, serviciilor şi capitalurilor”, a afirmat Von der Leyen într-o conferinţa de presă în Croaţia, care tocmai a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.


Citește și : Comisia Europeană aşteaptă o anchetă credibilă în tragedia aeriană din Iran

Această declaraţie sună ca un avertisment pentru Regatul Unit, care ar putea fi nevoit să limiteze amploarea acordului comercial pe care vrea să îl semneze cu Bruxellesul în cadrul viitoarei relaţii după plecarea sa din blocul comunitar, prevăzută pentru 31 ianuarie.

Guvernul lui Boris Johnson şi-a anunţat intenţia de a pune capăt liberei circulaţii a persoanelor, care le permitea până acum cetăţenilor din UE să trăiască în Marea Britanie, iar britanicilor să se deplaseze şi să trăiască în ţările din UE.

Acordul pentru Brexit, negociat în toamnă, reglează marile linii ale despărţirii şi vizează garantarea unei treceri line spre o nouă viitoare relaţie care rămâne a fi definită.

El prevede pentru aceasta o perioadă de tranziţie până la sfârşitul lui 2020. În această perioadă, cele două părţi vor trebui să negocieze acorduri, în special asupra comerţului, dar şi asupra securităţii, energiei, pescuitului şi transporturilor.

Pentru premierul britanic, nu se pune problema prelungirii tranziţiei după 2020, posibilitate totuşi prevăzută de acordul privind Brexit-ul.

La începutul săptămânii, Ursula von der Leyen a atenţionat deja că discuţiile vor fi „dure” şi că va fi imposibil să se ajungă la o înţelegere asupra „tuturor aspectelor” fără o prelungire a negocierilor după 2020.

Vineri, la Zagreb, ea a anunţat „luni intense” de negocieri. „Vom fi extrem de ambiţioşi, extrem de hotărâţi, vom face tot ce putem”, a spus ea, avertizând totuşi că „mai este foarte puţin timp”.

Citește și : Un ministru bulgar a demisionat după o noapte în arestul poliţiei

„Este important pentru noi ca Marea Britanie să aleagă cât de apropiată vrea să fie de Uniunea Europenă”, a mai explicat şefa CE.

Pentru ca Marea Britanie să aibă acces la piaţa unică a UE, „există bineînţeles o condiţie prealabilă, şi anume să recunoască principiile de reglementare sau regulile”, a declarat ea, adăugând că UE „vrea un parteneriat solid şi bun” cu Londra.