DISTRIBUIȚI
Digi24

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut marţi, la Forumul Economic de la Davos, iniţierea unui dialog cu Rusia pentru reluarea exporturilor de grâu din Ucraina şi evitarea agravării crizei alimentare pe plan internaţional , informează mediafax.

Ursula von der Leyen a denunţat blocada impusă de Forţele Navale ruse asupra porturilor ucrainene de la Marea Azov şi Marea Neagră.


Citește și : Volodimir Zelenski intră în topul celor mai influente personalităţi din lume

„În Ucraina ocupată de Rusia, armata Kremlinului confiscă cerealele şi utilajele agricole”, a afirmat Ursula von der Leyen în discursul rostit marţi la Forumul Economic de la Davos, acuzând Moscova că utilizează alimentele şi energia ca arme.

„Rusia utilizează alimentele pentru a exercita presiuni, pentru a face demonstraţie de forţă. Trebuie să încercăm să negociem cu Rusia pentru a obţine posibilitatea reluării exporturilor de grâu din Ucraina”, a subliniat Ursula von der Leyen, potrivit publicaţiei Der Spiegel.

Citește și : Dmitri Rogozin propune denumiri ruseşti pentru insulele Kurile

Numeroase ţări din Africa şi Orientul Mijlociu sunt dependente de cerealele din Ucraina şi riscă să fie afectate grav de blocada navală impusă de Rusia.

Administraţia Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că este dispusă la redeschiderea porturilor ucrainene dacă naţiunile occidentale anulează sancţiunile impuse exporturilor ruse. „Principala cauză a crizei alimentare sunt sancţiunile impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană, care limitează libertatea desfăşurării activităţilor comerciale, mai ales în cazul produselor alimentare, inclusiv în cazul grâului. Prin urmare, dacă partenerii noştri vor o soluţie, este necesar să rezolve şi problemele asociate restricţionării prin sancţiuni a exporturilor ruse”, a declarat joia trecută Andrei Rudenko, adjunct al ministrului rus de Externe.