DISTRIBUIȚI
dpa

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat vineri că NATO este o instituţie „remarcabilă”, a doua zi după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a evocat o Alianţă atlantică în stare de „moarte cerebrală”, transmite AFP, potrivit agerpres.

„În pofida tuturor vârtejurilor din ultimele săptămâni, apreciez că NATO s-a dovedit a fi remarcabilă ca ecran protector al libertăţii”, a declarat Von der Leyen într-un discurs rostit la Berlin în ajunul celei de-a 30-a aniversări a căderii Zidului.


Citește și : Retragerea trupelor militare din regiunea ucraineană Donbass va începe sâmbătă

„Istoria Europei nu poate fi povestită fără cea a NATO”, a adăugat fostul ministru german al apărării, insistând că este vorba de „cea mai puternică alianţă militară din lume”.

Emmanuel Macron a susţinut, într-un interviu pentru The Economist, că „suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO”, explicându-şi opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul Turciei, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

„Trebuie clarificat acum care sunt obiectivele strategice ale NATO”, a afirmat şeful statului francez, pledând din nou pentru consolidarea unei Europe a apărării, în contextul în care viitorul summit al Alianţei Nord-Atlantice va avea loc la Londra la începutul lunii decembrie.

Şi secretarul de stat american Mike Pompeo a avertizat vineri, în declaraţii făcute la Berlin, că NATO trebuie să „crească” şi să se schimbe, în caz contrar riscând să devină „depăşită”.

Citește și : Turcia va începe expulzarea jihadiștilor străini către ţările lor

Cancelarul german Angela Merkel a estimat în schimb că Emmanuel Macron a folosit ”termeni radicali” când a susţinut că „suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO”.

”Eu nu cred că o astfel de apreciere intempestivă este necesară, chiar dacă avem probleme, chiar dacă trebuie să ne dezmeticim”, a spus Merkel într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, desfăşurată în capitala germană.