DISTRIBUIȚI
Twitter

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a anunţat miercuri intenţia de a prezenta „un plan de acţiune” împotriva rasismului şi a „crimelor motivate de ură, indiferent dacă se bazează pe rasă, religie, gen sau sexualitate”, relatează AFP, potrivit agerpres.

„A venit momentul să construim o Uniune cu adevărat antirasistă – condamnând rasismul, dar şi acţionând”, a declarat ea în discursul despre starea Uniunii, susţinut în Parlamentul European.


Citeşte şi: Trump a răspuns la întrebările dificile ale alegătorilor din Philadelphia

„Comisia Europeană va prezenta un plan de acţiune pentru ca acest proiect să înceapă să se concretizeze. În acest cadru, vom propune extinderea listei de infracţiuni prevăzute de legislaţia UE la toate formele de crime motivate de ură şi de discursuri ale urii – indiferent dacă se bazează pe rasă, religie, gen sau sexualitate”, a adăugat ea.

Printre evoluţiile aşteptate, ea a promis întărirea „legilor în materie de egalitate rasială acolo unde există lacune”, dar şi folosirea bugetului UE „pentru a lupta împotriva discriminării în domenii precum piaţa muncii, locuinţe sau îngrijiri de sănătate”.

„Vom deveni mai severi în materie de aplicare a legislaţiei în caz de întârziere”, a avertizat şefa CE.

Citeşte şi: Trump a răspuns la întrebările dificile ale alegătorilor din Philadelphia

Ea a dat de asemenea asigurări că UE va îmbunătăţi „educaţia şi cunoştinţele asupra cauzelor istorice şi culturale ale rasismului” şi va combate „prejudecăţile inconştiente, indiferent dacă sunt cauzate de cetăţeni, instituţii sau chiar algoritmi”.

„Printre altele, Comisia va desemna în premieră un coordonator în materie de luptă împotriva rasismului pentru a acorda o atenţia prioritară acestei chestiuni”, a mai anunţat preşedinta CE.