DISTRIBUIȚI
thestreet.com

Comisia Europeană va prezenta o lege europeană privind cipurile, în contextul unui deficit mondial de semiconductori, care paralizează mai multe sectoare de activitate, iar Europa este din ce în ce mai dependentă de importurile chinezeşti sau americane pe această piaţă, a cărei valoare este estimată la 440 de miliarde de euro, transmite AFP, potrivit agerpres.

Scopul este de a crea un ecosistem european al cipurilor de ultimă generaţie, care să includă producţia. Astfel, ne vom asigura securitatea aprovizionării şi se vor dezvolta noi pieţe pentru tehnologiile europene revoluţionare, a explicat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în faţa deputaţilor europeni, miercuri, la Strasbourg.


Citeşte şi: Tot mai mulţi canadieni votează anticipat – Black News

Tehnologia digitală nu poate exista fără cipuri, datorită cărora funcţionează numeroase dispozitive şi nu numai: de la telefoanele inteligente şi trotinetele electrice la trenuri sau la întregi fabrici inteligente. În prezent, întregi linii de producţie funcţionează deja la viteză redusă, în ciuda creşterii cererii, şi asta din cauza deficitului de semiconductori. În timp ce cererea de la nivel mondial a explodat, cota Europei din întregul lanţ valoric, de la proiectare la capacitatea de producţie, a scăzut. Suntem dependenţi de cipuri de ultimă generaţie fabricate în Asia, a expus situaţia şefa Executivului UE.

Din acest motiv, nu este vorba doar de o chestiune de competitivitate, ci şi de suveranitate tehnologică, a punctat ea.

Citeşte şi: Prelaţii din Georgia, SPIONAŢI de serviciile de informaţii ale acestei ţări – Black News

Oficialul european a admis că nu este o sarcină uşoară şi că unii afirmă că un astfel de deziderat este o utopie. Dar, a remarcat von der Leyen, aşa s-a spus şi despre Galileo în urmă cu 20 de ani, iar în cele din urmă proiectul a fost o reuşită. ”Azi, sateliţii europeni oferă sistemul de navigaţie unui număr de peste 2 miliarde de telefoane inteligente din întreaga lume. Suntem lideri mondiali”, a spus ea, îndemnând la o reuşită similară şi în ceea ce priveşte semiconductorii.