DISTRIBUIȚI
captura YouTube

Uraganul Maria a căpătat forţă şi a urcat la categoria 3 în timp ce se apropie de Antilele Mici cu vânturi maxime de 195 km/h, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (CNH) din SUA citat de EFE. 

În buletinul de luni de la ora 15:00 GMT, CNH a relevat că Maria se află la 95 de kilometri est de insulele Martinica şi la 150 de kilometri sud-est de Dominica, ambele din Antilele Minore.


Ciclonul care în cursul dimineţii a urcat la categoria 2 se deplasează cu o viteză de 17 km/h.

„Se aşteaptă o creştere rapidă în intensitate a uraganului Maria în următoarele două zile”, astfel încât fenomenul se va transforma într-un uragan periculos în timp ce se deplasează spre insulele Sotavento şi nord-estul mării Caraibelor”, notează CNH.

Potrivit posibilei sale traiectorii, centrul uraganului Maria se va îndrepta spre Insulele Sotavento în cursul după-amiezii şi serii de luni pentru a se deplasa marţi spre nord-estul Caraibelor şi a se apropia de Puerto Rico şi Insulele Vírgine miercuri”, a precizat CNH, cu sediu la Miami.

Valurile periculoase şi distructive provocate de Maria vor afecta toate insulele din Antilele Mici, cu creşteri ale nivelului apei şi valuri de între 1,8 şi 2,7 metri. Este probabil ca aceste valuri să pătrundă pe uscat şi să pună în pericol viaţa locuitorilor din zonele de coastă.