DISTRIBUIȚI
Operation World

Uraganul Maria a lăsat fără curent electric întreaga Insulă Puerto Rico, pe care locuiesc aproximativ 3,5 milioane de oameni, au anunţat oficiali din cadrul serviciilor pentru situaţii de urgenţă, relatează BBC News.

Abner Gómez, şeful agenţiei de management în situaţii de dezastre naturale, a anunţat că uraganul a avariat ”totul în calea sa”.


Niciunul dintre clienţii Electric Power Authority din Puerto Rico nu avea energie electrică, a precizat el.

”Informaţiile pe care le primim nu sunt încurajatoare”, a spus Gómez într-un briefing, îndemnând oamenii să stea înăuntru.

Guvernatorul acestui teritoriu american Ricardo Rossello i-a cerut anterior preşedintelui Donald Trump să declare insula zonă de dezastru, după ce uraganul a antrenat inundaţii şi rafale de vânt extrem de periculoase.

Rossello a apreciat că sunt inevitabile pagube majore şi a anunţat că au fost deschise aproximativ 500 de centre în care oamenii să se refugieze.

Uraganul a ucis şapte persoane pe Insula Dominica, dur afectată luni. Imagini aeriene surprind case făcute una cu pământul, iar bilanţul morţilor este susceptibil să crească pe Insula Dominica. Există puţine informaţii, pentru moment, deoarece comunicaţiile au fost întrerupte.

Imagini postate pe reţele de socializare arată acoperişuri smulse de rafale de vânt cu viteza de până la 225 de kilometri pe oră, care biciuiau arbori şi linii electrice la San Juan, capitala portoricană.

Maria a atins uscatul miercuri, la Yabucoa (est), potrivit Centrului Naţional american al Uraganelor (NHC).

Acest teritoriu american înregistrează o datorie publică în valoare de 73 de miliarde de dolari, iar pagubele provocate de uraganul Maria pot amplifica această criză.

Declararea stării de dezastru ar permite insulei să primească ajutoare federale în cadrul efortului de reconstrucţie.

”Dumnezeu este cu noi, suntem mai puternici decât orice uragan”, a declarat Rossello. ”Ne vom ridica împreună din nou”.

Ultimul uragan de categoria 5 a afectat Puerto Rico în 1861.

Maria aeste al doilea uragan cu această intensitate în caraibe, în acest sezon, după Irma, la începutul lui septembrie.

Maria are aproximativ aceeaşi traiectorie ca Irma.

Autorităţile din Puerto Rică au avertizat că fragmentele lăsate în urmă de Irma sunt foarte periculoase în timpul unor rafale puternice de vânt.