DISTRIBUIȚI

Uraganul Maria a ajuns marţi în arhipelagul francez Guadalupe şi afectează mai ales sudul, astfel încât autorităţile au cerut populaţiei să nu iasă din casă, în acelaşi timp instituindu-se codul roşu pentru alte două insule franceze din nordul regiunii Caraibe, Saint Martin şi Saint Bartolomé, relatează EFE, potrivit agerpres.

Potrivit Météo France, în sudul insulei Guadelupa se aşteaptă vânturi de 180 km/h, cu rafale de până la 220 km/h, sau chiar mai intense timp de mai multe ore. Cum valurile ar trebui să depăşească 10 metri înălţime, serviciul meteo francez a avertizat că este probabil să se producă „inundaţii localizate” în unele puncte ale coastei.


Citeşte şi: ‘Maria’ face PRĂPĂD în Caraibe. În Dominica ‘s-a pierdut tot ce se putea pierde’

Uraganul care în cursul nopţii s-a apropiat de o altă insulă franceză, Martinica, a provocat aici pagube limitate, potrivit primelor date comunicate de prefectura locală care a precizat că aproximativ 33.000 de case au rămas fără curent.

În ce priveşte insulele Saint Martin şi Saint Bartolomé, care au suferit pagube catastrofale în urma trecerii uraganului Irma, Météo France a emis o alertă de cod roşu pentru aceste teritorii care aşteaptă în cursul după-amiezii şi mâine vânturi de între 80 şi 90 km/h cu rafale ce pot depăşi 120-140 km/h şi valuri de până la 6 – 7 metri înălţime.

Se prognozează de asemenea că ploile ar putea depăşi 100 de litri pe metru pătrat.

Prefectura locală a cerut populaţiei să se protejeze de numeroasele obiecte smulse de uraganul Irma ce zac pe stradă, să se refugieze în centre de adăpost sigure înainte de venirea ciclonului şi să se îndepărteze de zonele de coastă.