DISTRIBUIȚI

Uraganul Ida a atins vineri seară coasta de sud-vest a Cubei însoţit de vânturi puternice şi ploi abundente şi se îndreaptă spre nord spre statul american Louisiana (SUA), unde ar putea creşte în intensitate de la 1 la categoria 4, devenind „extrem de periculos”, relatează AFP, potrivit agerpres

Spre ora locală 00:30 GMT, Ida a a atins uscatul în dreptul localităţii La Coloma, în provincia Pinar del Rio (vest), însoţit de vânturi de 130 km/h, a informat Institutul Meteorologic din Cuba (INSMET). Uraganul se deplasează spre nord spre teritoriul Statelor Unite cu viteza de 24 km/h.


Citește și : Un fost ministru afgan şi-a găsit de muncă în Germania (VIDEO): ‘Nu am de ce să mă simt vinovat’

Când a atins uscatul în dreptul provinciei Pinar del Rio, uraganul a lovit centrul epidemiei de coronavirus al insulei unde sistemul este copleşit de o explozie a cazurilor de COVID-19 în ultimele săptămâni. Peste 10.000 de persoane au fost evacuate, iar electricitatea a fost oprită preventiv.

Imaginile prezentate la televiziune arată copaci prăbuşiţi şi o mare dezlănţuită.

În capitala Havana, învecinată provinciei, transportul public a fost suspendat preventiv iar mii de persoane au fost evacuate.

Statul american Louisiana se pregăteşte de asemenea să înfrunte puternicul uragan, care este aşteptat să ajungă duminică, după comemorarea anul acesta a 16 ani de la devastatorul uragan Katrina care a lovit această regiune.

Uraganul ar putea creşte în intensitate când va atinge SUA devenind de categoria 4, pe o scară de 5 în total, potrivit ultimului buletin al Centrului naţional pentru uragane (NHC).

Ida ar putea deveni în acest caz „un uragan major” şi „extrem de periculos”, însoţit de vânturi de peste 200 km/h, a avertizat NHC.

Statul Louisiana este afectat frecvent de uragane şi încă nu şi-a revenit complet după trauma suferită în 2005, când uraganul Katrina a devastat acest stat şi a provocat peste 1.800 de morţi.

Citește și : CUTREMUR puternic în Filipine

În timpul acestei catastrofe, oraşul New Orleans a fost inundat în proporţie de peste 80% după ce digurile au cedat.

Săptămâna trecută furtuna tropicală Henri, însoţită de precipitaţii record, a lovit nord-estul SUA, un fenomen rar pentru această regiune şi unde mii de gospodării au rămas fără curent electric.