DISTRIBUIȚI

Uraganul Ian a continuat să scadă în intensitate sâmbătă în sud-estul Statelor Unite, după ce a provocat inundaţii în Carolina de Sud şi a devastat zone întinse din Florida, unde a provocat zeci de victime, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Autorităţile din Florida au confirmat vineri seara un nou bilanţ de 23 de morţi, majoritatea persoane în vârstă care au murit prin înec.


Citește și : ALERTĂ la Bruxelles! Un plic cu pudră albă a fost găsit la sediul Comisiei Europene

Unele mass-media americane au menţionat un bilanţ al deceselor mult mai mare, canalul de televiziune CNN anunţând 45 de morţi.

După ce a devastat Florida, furtuna Ian s-a îndreptat spre Carolina de Sud, unde a atins uscatul în apropiere de Georgetown, ca uragan de categoria 1, însoţit de vânturi de până la 140 km/h, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din Miami.

Deşi apoi a slăbit în intensitate până la nivelul de furtună post-tropicală (vânturi de până la 110 km/h), ploile sale au provocat viituri în acest stat şi în Carolina de Nord, unde unele zone ar putea primi până la 20 cm de precipitaţii.

Citește și : Turcia vrea să trimită mai multe arme Ciprului de Nord

Preşedintele Joe Biden le-a cerut locuitorilor să ţină seama de apelurile la prudenţă din partea oficialilor locali. În Carolina de Sud, autorităţile au îndemnat populaţia să nu conducă pe drumurile inundate.

Este de aşteptat ca Ian să „continue să scadă în intensitate în cursul nopţii şi să se disipeze deasupra vestului Carolinei de Nord sau a Virginiei mâine seară”, sâmbătă, a anunţat Centrul pentru uragane.