DISTRIBUIȚI

Uraganul Ian a atins marţi uscatul în vestul Cubei, cauzând evacuări ale populaţiei, privând de electricitate sute de mii de persoane şi inundând mai multe sate de pescari pe măsură ce se îndreaptă spre nord către statul american Florida, informează Reuters, potrivit agerpres.

Ian, un uragan de categoria 3 pe scara Saffir-Simpson (ce include cinci trepte – n.r.), se afla marţi la 8 kilometri sud de oraşul Pinar Del Rio, generând vânturi susţinute ce ating viteze de 200 de km/h, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite (NHC).


Citește și : Rusia vrea să folosească rubla digitală în tranzacţiile cu China

Meteorologii se aşteaptă ca Ian să crească şi mai mult în intensitate marţi după-amiază după ce va trece peste regiunile rurale din vestul Cubei, urmând să ajungă în partea sud-estică a Golfului Mexic cu forţa unui uragan de categoria 4 şi să atingă apoi coastele vestice ale Floridei, a precizat NHC.

Administraţia Biden a declarat luni stare de urgenţă de sănătate publică în statul Florida, anticipând sosirea acestui uragan şi anunţând că va colabora cu oficialii locali pentru a oferi sprijin rezidenţilor.

Uraganul Ian a atins uscatul în provincia cubaneză Pinar Del Rio în prima parte a zilei de marţi, obligându-i pe oficialii din Cuba să întrerupă voluntar alimentarea cu energie electrică în întreaga provincie şi să evacueze 40.000 de persoane din zonele joase aflate în proximitatea ţărmului, potrivit relatărilor din mass-media locale.

La ora locală 06:30, postul TV regional TelePinar a raportat o perioadă stranie de acalmie în acest oraş cu 145.000 de locuitori în timp ce ochiul furtunii survola această zonă, însă meteorologii au avertizat în legătură cu puternicele vânturi care vor fi resimţite după trecerea ochiului uraganului.

Presa de stat cubaneză a raportat că cele mai puternice vânturi de până acum – 208 km/h – au fost raportate în San Juan y Martinez, un mic oraş de pe coasta sud-vestică a Cubei.

Provincia Pinar del Rio este o regiune mai puţin populată, însă reprezintă un producător major de tutun şi produse agricole. Presa cubaneză a anunţat 33.000 de tone de tutun provenind dintr-o recoltă recentă au fost securizate înainte de sosirea uraganului.

Ploi abundente şi vânturi puternice s-au abătut marţi dimineaţă şi asupra capitalei ţării, Havana, însă se pare că oraşul, plasat sub incidenţa unui cod de furtună tropicală şi care se pregăteşte pentru un potenţial val de furtună, ar putea fi scutit de cele mai puternice vânturi dezvoltate de uraganul Ian.

Citește și : Rusia deschide un centru de recrutare chiar la frontiera cu Georgia

Uraganul Ian s-a abătut asupra Cubei într-o perioadă marcată de o profundă criză economică. Pene de electricitate care durează mai multe ore au devenit un eveniment cotidian în cea mai mare parte a Cubei – chiar şi înainte de sosirea uraganului -, iar penuriile de alimente, medicamente şi carburant vor complica probabil şi mai mult eforturile de reconstrucţie a ţării după trecerea uraganului.

NHC, al cărui sediu general se află la Miami, a emis avertismente de valuri de furtună extrem de periculoase, inundaţii şi posibile alunecări de teren în vestul Cubei pentru ziua de marţi.